Rebelii houthi din Yemen eliberează doi fii ai fostului preşedinte Saleh

Publicat:

Rebelii houthi din Yemen au anunţat miercuri eliberarea a doi fii ai fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh care erau deţinuţi de la asasinarea tatălui lor în decembrie anul trecut, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Salah şi Madyan au fost eliberaţi în urma unei graţieri acordate de Mehdi Mashat, şeful politic al Consiliului suprem houthi, a relatat agenţia Saba a insurgenţilor care controlează capitala Sanaa şi o mare parte din nordul şi vestul Yemenului. Această agenţie nu a precizat motivul la baza acestei măsuri.


Citește și : Merkel, în vizită la Ierusalim, pentru reluarea convorbirilor interguvernamentale cu Israel

Surse politice au indicat totuşi că eliberările sunt rezultatul medierii sultanatului Oman, care menţine legături cu toţi protagoniştii conflictului yemenit.

Cei doi fii ai preşedintelui yemenit au fost conduşi la aeroportul din Sanaa şi urmează să părăsească ţara la bordul unui avion închiriat de ONU, cu destinaţia Amman, potrivit unei surse aeroportuare.

Fiul cel mare al fostului preşedinte, Ahmed, trăieşte la Abu Dhabi, unde a ocupat înainte de război postul de ambasador al Yemenului în Emiratele Arabe Unite.

Rebelii continuă să deţină rude ale lui Ali Abdullah Saleh, printre care un nepot al acestuia.

Fost aliat al rebelilor houthi sprijiniţi de Iran, ex-şeful statului Ali Abdullah Saleh a fost calificat ca “trădător” şi ucis de aceşti rebeli după ce a dat semne de deschidere către Arabia Saudită, care conduce o coaliţie militară ce susţine guvernul recunoscut pe plan internaţional.

Războiul din Yemen a izbucnit când rebelii houthi, ce provin din minoritatea zaidiţilor (ramură a şiismului) foarte prezentă în nord, au intrat în capitala Sanaa în septembrie 2014. Ei au cucerit treptat vaste zone ale ţării, provocând în martie 2015 intervenţia coaliţiei sub comandă saudită.

Citește și : Pierre Moscovici califică guvernul italian ca ‘hotărât eurosceptic şi xenofob’

Conflictul a făcut aproximativ 10.000 de morţi, majoritatea civili, şi peste 56.000 de răniţi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar bilanţul real al victimelor este cu siguranţă mult mai mare, potrivit unor responsabili umanitari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.