Recean a „intrat în gura judecătorilor”, care-l acuză de imixtiune

Publicat:

Recean a „intrat în gura judecătorilor”, care-l acuză de imixtiune

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a reacționat la critica premierului Dorin Recean la adresa colegilor lor de la Curtea de Apel Chișinău (CAC), care au dispus anularea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) cu privire la excluderea unei formațiuni politice din cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie.

Citește și: Guvern: Decizia Curții de Apel nu poate avea efect retroactiv


„Subliniem faptul că independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept. Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar”, se menționează în declarația Asociației Judecătorilor.

Semnatarii documentului solicită „respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare”.

”Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii”, se mai arată în declarație.

Recean a „intrat în gura judecătorilor”, care-l acuză de imixtiune

În acest context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova anunță că va sesiza nu doar Ambasadele acreditate în Republica Moldova, dar și mass-media națională și internațională despre aceste „încălcări grave”, pentru a aduce la cunoștință comunității internaționale și publicului larg situația actuală și a solicita sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare.

Totodată, semnatarii declarației și-au exprimai „solidaritatea cu colegii” de la Curtea de Apel și au reiterat „angajamentul ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”.

Precizăm că în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 13 decembrie, premierul Dorin Recean a criticat dur decizia magistraților de la Curtea de Apel și a îndemnat societatea că țină minte numele completului de judecată, care a examinat cauza și a pronunțat hotărârea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

VIDEO – Postările de pe Facebook ale Victoriei Sanduța, puse în discuție la CSM

VIDEO - Postările de pe Facebook ale Victoriei Sanduța, puse în discuție la CSM Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus președintei Republicii Moldova eliberarea...

Alertă falsă cu bombă la AIC. Aeroportul și-a reluat activitatea

Alertă falsă cu bombă la AIC. Aeroportul și-a reluat activitatea Autoritățile anunță că alerta s-a dovedit a fi falsă. Astfel, Aeroportul și-a reluat activitatea în...

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord Un troleibuz cu circa 40 de pasageri la bord a fost implicat într-un accident...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.