Recean: Guvernarea oferă absolut toate instrumentele necesare ca sistemul de justiție să fie reformat

Publicat:

În perioada 19-20 septembrie, la Chișinău a avut loc o nouă ediție a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției.

În cadrul dezbaterilor, au fost discutate subiecte precum cât de mult se simte impactul reformelor inițiate în justiție, care sunt rezultatele obținute și lecțiile învățate în acest proces, ce pași urmează a fi întreprinși pentru a atinge obiectivele reformelor, ce soluții de optimizare și digitalizare sunt disponibile și altele.


Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

În deschiderea evenimentului, Dorin Recean, a remarcat, din vizitele sale în teritoriu, că cetățenii se plâng de nedreptatea din justiție, generată de judecătorii și procurorii corupți. Premierul a declarat că guvernarea oferă absolut toate instrumentele necesare ca sistemul de justiție să fie reformat, iar principala sa așteptare de la Forum este identificarea modalităților prin care oamenii curajoși și onești din sistem să realizeze transformarea acestuia.

Dezbaterile din jurul evaluării externe a judecătorilor și procurorilor (vetting) au confirmat, pe de o parte, importanța acestui efort în contextul procesului de integrare europeană, când cetățenii cer transformarea sistemului judiciar și lupta împotriva fenomenului corupției.

Pe de altă parte, discuțiile de la Forum au scos la suprafață paradoxuri precum demisiile unor judecători pentru a evita vettingul sau lipsa numărului suficient de candidați pentru a suplini funcțiile vacante de la Curtea Supremă de Justiție, la fel aflată în curs de reformare.

Participanții la acest eveniment au constatat că eforturile de combatere a corupției din justiție rămân modeste, iar nemulțumirea societății față de situația din sistemul judiciar impune soluții drastice.

Fortificarea instituțiilor anticorupție va reprezenta în continuare o prioritate pe agenda autorităților, iar pentru a obține rezultate mai mari în combaterea corupției trebuie aplicate mecanisme ce țin de protecția persoanelor care denunță cazuri de corupție și de specializarea procurorilor care să investigheze asemenea ilegalități.

Discuțiile la acest capitol din cadrul Forumului au evidențiat necesitatea ca instanțele de judecată să fie nu doar aproape de cetățeni, ci și să dispună de resurse umane și tehnice, de proceduri care să asigure repartizarea aleatorie a dosarelor și specializarea judecătorilor.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Perspectivele unei justiții în care inteligența artificială și instrumentele digitale fac munca judecătorilor, procurorilor și avocaților mai eficientă au fost abordate în premieră la Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției. Reprezentanții autorităților au explicat infrastructura IT disponibilă în justiția din Moldova și cum vor putea fi integrate programe mai avansate în acest sens.

Aplicarea inovațiilor tehnologice în justiție este inevitabilă, de aceea reformarea sistemului judiciar național va include și pași concreți de actualizare, conform tendințelor și realităților existente la nivel internațional.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului Un depozit ascuns în munți, într-un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.