X

Recean: Modul de trai al prizonierilor politici trebuie îmbunătățit

Situația financiară și modul de trai al prizonierilor politici și supraviețuitorilor represiunilor sovietice trebuie îmbunătățite prin majorarea cuantumului alocației lunare și a ajutorului material anual, potrivit Știri.md .

Subiectul a fost discutat de premierul Dorin Recean în cadrul unei întâlniri cu un grup de membri ai „Asociației românilor din Basarabia – foști deținuți politici și deportați”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Citește și : Grav accident la ieşirea din Chişinău

„Trebuie să revedem listele celor care beneficiază de sprijin financiar și de facilități pentru a putea interveni ca să îmbunătățim lucrurile. Sunt oameni care au suferit și de care trebuie să avem grijă”, a spus premierul Dorin Recean.

Interlocutorii au abordat subiectul creșterii conștiinței naționale prin introducerea în curriculum școlar a educației patriotice, prin inaugurarea unui muzeu al memoriei și organizarea acțiunilor de comemorare a victimelor represiunilor. Membrii Asociației au apreciat expoziția „Basarabenii în Gulag” desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor deportărilor. Expoziția continuă până pe 30 iulie. Ghizii le explică vizitatorilor care a fost contextul, amploarea, dar și consecințele pe termen scurt, mediu și lung al deportărilor staliniste.

În Moldova sunt peste 6 000 de prizonieri politici și supraviețuitori ai represiunilor sovietice. 

Citeşte şi: Oficial român: Nu vorbim cu Mitropolia Moldovei, iar sprijinul pentru Mitropolia Basarabiei nu este politic

Tags: alocaţiebasarabiaDorin Receanprizonieri
Categorii: Social