Rechinii din largul coastelor Braziliei au fost testaţi pozitiv la cocaină

Publicat:

Rechinii din largul coastelor Braziliei au fost testaţi pozitiv la cocaină

Oamenii de ştiinţă spun că rechinii de pe coasta Braziliei au ieşit pozitiv la testele pentru cocaină, relatează BBC News.


Biologii marini au testat 13 rechini brazilieni cu botul ascuţit luaţi de pe ţărmurile din apropiere de Rio de Janeiro şi au constatat că aceştia prezentau niveluri ridicate de cocaină în muşchi şi în ficat. Concentraţiile erau de până la 100 de ori mai mari decât cele raportate anterior pentru alte creaturi acvatice.

Cercetarea, efectuată de Fundaţia Oswaldo Cruz, este prima care a constatat prezenţa cocainei în rechini.

Experţii cred că drogul ajunge în ape prin intermediul laboratoarelor ilegale în care este fabricat sau direct din excrementele consumatorilor de droguri.

Pachetele de cocaină pierdute sau aruncate de traficanţi pe mare ar putea fi, de asemenea, o sursă, deşi acest lucru este mai puţin probabil, spun cercetătorii.

Sara Novais, eco-toxicolog marin la Centrul de Ştiinţe Marine şi de Mediu al Universităţii Politehnice din Leiria, a declarat pentru revista Science că descoperirile sunt “foarte importante şi potenţial îngrijorătoare”.

Toate femelele din cadrul studiului erau gestante, însă consecinţele expunerii la cocaină pentru fetuşi sunt necunoscute, spun experţii.

De asemenea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă nu cumva cocaina schimbă comportamentul rechinilor. Cercetările anterioare au arătat că este probabil ca drogurile să aibă efecte similare asupra animalelor ca şi asupra oamenilor.

Anul trecut, în eşantioane de apă de mare colectate în largul coastei de sud a Angliei au fost găsiţi compuşi chimici, inclusiv benzoilecgonină, care este produsă de ficat după consumul de cocaină.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sergiu Mihov, discuții cu noua reprezentantă de țară a OIM, Ester Ruiz de Azua

Sergiu Mihov, discuții cu noua reprezentantă de țară a OIM, Ester Ruiz de Azua Dinamica cooperării Republicii Moldova cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), politicile...

Lucrări de reparație a carosabilului în orașul Bălți 

Lucrări de reparație a carosabilului în orașul Bălți  În orașul Bălți se desfășoară activ lucrări de reparație a carosabilului. Organizația contractantă SC „LUXGAZ” SRL efectuează...

Șeful ONU, mesaj înainte de Jocurile Olimpice: ‘Să tacă armele!’

Șeful ONU, mesaj înainte de Jocurile Olimpice: 'Să tacă armele!' Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la oamenii din...

Șcene șocante într-un troleibuz din Chișinău: O femeie a agresat fizic conductorul și o pasageră după ce a refuzat să achite călătoria

Șcene șocante într-un troleibuz din Chișinău: O femeie a agresat fizic conductorul și o pasageră O femeie, care era însoțită de un copil, a agresat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.