X

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate

Recolta de porumb și floarea soarelui a fost afectată de calamitățile naturale recente. Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, cauzele ar fi, în special, seceta și temperaturile nocturne ridicate. În acest sens, vicepremierul anunță că va fi introdus un set de recomandări dedicate agricultorilor pentru a face față schimbărilor climatice.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „La o primă vedere, concluziile trase de ei, după analiza făcută în teren a fost că cultura porumbului a fost afectată în proporție de 70-100 de procente din terenurile care au fost vizitate de către ei și motivele ar fi seceta pedologică, seceta atmosferică, temperaturile excesiv de ridicate și umiditatea scăzută a aerului, precum și temperaturile nocturne de peste 25 de grade.”

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Astfel, începând cu luna august, se vor desfășura consultări cu agricultorii din mai multe raioane ale țării.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „În luna august va avea loc un ciclu de consultări cu agricultorii din raioanele Cantemir, Leova, Cahul, din UTAG, Taraclia, Cimișlia, Basarabeasca, Căușeni luând în considerație că de la întâi septembrie se începe noul an agricol. Oamenii se pregătesc de culturi și lucrări de toamnă. Pe acea cale, mă adresez și agricultorilor să se adreseze în mod obligatoriu pentru a-și face actele de constatare a situației de calamitate naturală. În acest caz vorbim despre secetă pentru produsele de grupa a doua.”

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Totodată, agricultorii sunt îndemnați să se adreseze la camerele de comerț din regiune pentru solicitarea avizelor de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va stabili volumul total de afectare pentru acordarea resurselor financiare în ajutorul agricultorilor.

Tags: floarea soareluiporumbseceta
Economie