X

Recolta de struguri din acest an va fi mai mică cu până la 35% față de 2023

Recolta de struguri din acest an va fi mai mică cu până la 35% față de 2023

Sectorul vitivinicol se confruntă cu provocări semnificative la încheierea anului vitivinicol 2023-2024, dominat de secetă, ceea ce afectează considerabil cantitatea și calitatea producției de struguri. Recolta totală de struguri din 2024 va fi cu 20-35% mai mică decât anul precedent, iar din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate campania de culegere a început cu 20-30 de zile mai devreme, debutând din primele zile ale lunii august. Acestea sunt câteva din constatările prezentate astăzi în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, transmite IPN.

La eveniment s-a menționat că, în ciuda acestor provocări, exporturile de vin din Moldova au continuat să crească. În primele luni ale anului 2024, volumul exporturilor a înregistrat o creștere de 17%, ajungând la 82,8 milioane de litri, iar valoarea exporturilor a crescut cu 22%, totalizând 128,7 milioane de dolari SUA.

Director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, a declarat că anul vitivinicol 2023-2024 a fost plin de provocări, cu un impact semnificativ din cauza schimbărilor climatice și a creșterii costurilor de întreținere a plantațiilor. În ciuda acestor dificultăți, sectorul vitivinicol a demonstrat o reziliență remarcabilă, cu exporturi în creștere și o prezență a produselor pe 63 de piețe internaționale.

Șeful Proiectului USAID „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova”, Kirk Ramer, a spus că ultimii doi ani și jumătate au venit cu provocări remarcabile pentru exporturile de vinuri din Republica Moldova.

CItește și: Reacția Ministerului Agriculturii la declarația lui Slusari. Importul de porumb și grâu, blocat

Războiul din Ucraina, închiderea unor porturi esențiale și creșterea costurilor logistice au avut un impact negativ asupra sectorului vitivinicol din Republica Moldova. Și schimbările climatice, la rândul lor, vin ca o îngrijorare suplimentară. Vremea aridă, secetele care sunt foarte grave și care nu contenesc să revină, ploile torențiale, inundațiile, grindina, acestea nu fac decât să afecteze tot mai mult și să facă situația mai precară în sectorul de vinificație din Republica Moldova”, a notat Kirk Ramer.

Ilona Gruenewald, manager de Proiecte Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că sectorul agricol din Moldova se confruntă cu provocări din cauza vremii aride, care a redus volumul recoltei de struguri, însă succesul acestui sector se bazează nu doar pe struguri, ci și pe inovațiile în vinificație și explorarea de noi piețe.

UE sprijină sectorul vitivinicol prin parteneriate strânse, transfer de tehnologie, asistență financiară și facilitarea investițiilor, contribuind astfel la creșterea competitivității și sustenabilității economice, sociale și ecologice. De asemenea, susținerea UE este orientată către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu accent pe integrarea în UE și consolidarea cooperării în sector”, a mai spus oficiala.

Tags: recoltaSectorul vitivinicolstruguri
Social