La începutul lunii decembrie, aproximativ 40 % din sfecla de zahăr rămăsese în sol în zona de materii prime a Sudzucker Moldova și până la 60-70 % în zona Moldova Zahăr, a raportat Logos Press.
Iacek Ludviciac, șeful departamentului tehnic al companiei moldo-poloneze Moldova Zahăr, a declarat pentru Logos Press că, din cauza imposibilității de a organiza un proces ritmic de recoltare a sfeclei în condițiile meteorologice din a doua jumătate a toamnei, fabrica de zahăr din Cupcini a fost oprită la mijlocul lunii noiembrie.
Citește și: Stăuceni primește finanțare de la UE
„Urmărim prognozele meteo în fiecare zi, dar până acum nu există vești consolatoare – este un sezon foarte dificil”, spune sursa citată. Industria sfeclei de zahăr din Moldova încearcă să supraviețuiască unuia dintre cele mai dificile sezoane din acest quinqueniu.
În primul rând, înghețurile de primăvară au necesitat resemănarea a peste 5.000 de culturi moarte de sfeclă de zahăr. Precipitațiile din prima jumătate a toamnei au dat speranțe – au făcut posibilă prognozarea unei recolte bune de sfeclă de zahăr și a unei producții mari de zahăr. Cu toate acestea, apoi a avut loc un lanț de evenimente, care va ajusta rezultatele sezonului, și nu în bine.
Potrivit experților, în condițiile meteorologice favorabile din septembrie, campania de recoltare s-a desfășurat lent în zonele de materii prime ale ambelor întreprinderi producătoare de zahăr din Moldova. Precipitațiile abundente din octombrie au redus și mai mult ritmul recoltării, utilajele grele neputând intra pe câmpurile umede.
Din cauza întreruperilor în livrarea sfeclei, fabricile de zahăr și-au suspendat periodic activitatea în această lună. În plus, în noiembrie, o zonă importantă de producție (cuptor cu gaz) a cedat la fabrica unei companii producătoare de zahăr. Experții tehnici, foști angajați ai societății, consideră că „defecțiunea ar fi putut fi rezultatul pregătirii insuficiente pentru campania de prelucrare”.
Dacă vor fi mobilizate resurse adecvate, procesul de producție ar putea fi reluat până la sfârșitul lunii decembrie. Singura întrebare este dacă culegătorii de sfeclă vor putea ieși pe câmp în săptămânile următoare. Până în prezent, vremea nu este favorabilă în acest sens. În octombrie-noiembrie, unele regiuni nordice ale țării au primit până la 250 mm de precipitații. Fermierii spun că „câmpurile sunt încă mlăștinoase”. Sfecla bine dezvoltată nu ajută la uscarea solului.
Înghețurile ușoare ar ajuta, dar acestea nu sunt așteptate până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni din decembrie. Potrivit unor prognoze meteorologice, luna decembrie în țară va fi deloc caldă. În situația actuală, recoltarea sfeclei de zahăr va fi cu siguranță întârziată de „ferestrele meteorologice” favorabile din ianuarie. Dar, după cum notează agronomii în acest sens, „recoltarea sfeclei de zahăr în timpul iernii înseamnă creșterea progresivă a riscurilor de reducere a conținutului de zahăr, ceea ce duce la scăderea randamentului în zahăr și la creșterea costurilor de producție”.
Pe baza experienței unui număr de țări, care anterior au practicat în mod activ recoltarea și prelucrarea sfeclei de zahăr în decembrie și februarie, acest proces a fost asociat cu pierderi de cel puțin 20 % din conținutul de zahăr de bază al culturilor de rădăcinoase. Potrivit jucătorilor de pe piața zahărului din Moldova, „toate acestea sugerează că introducerea măsurilor de protecție a pieței zahărului din Moldova de către guvernul anterior s-a bazat pe previziuni pripite și prea optimiste”.
În opinia lor, prognoza producătorilor de zahăr, conform căreia în acest sezon vor fi produse aproximativ 78 de mii de tone, „poate fi deja redusă la 45 de mii de tone – în cel mai rău scenariu de producție, iar atunci prețurile la zahăr în Moldova vor rămâne cu siguranță cele mai ridicate din Europa – fără condiții prealabile pentru reducerea acestora”.












