X

Recoltarea soiurilor de mere timpurii este în toi. Fructele s-au copt mai devreme cu două săptămâni

Recoltarea soiurilor de mere timpurii este în toi. Fructele s-au copt mai devreme cu două săptămâni

Recoltarea soiurilor de mere timpurii este în toi. Producătorii locali spun că din cauza temperaturilor înalte fructele s-au copt mai devreme cu două săptămâni. Totuși, anul acesta, din cauza secetei, recolta nu este atât de bogată cum și-au dorit-o.

Igor Ivanov este un agricultor din satul Mălăiești, raionul Orhei. Bărbatul deține o livadă ce se întinde pe patru hectare, unde cultivă mere de soi Gala, potrivit moldova1.md.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

„Plantația este într-o perioadă de creștere și fructificare, primii patru-cinci ani. Este o plantație de trei ani, practic dacă facem o analiză per ansamblu cantitatea este mai mare, însă dacă facem o comparație față de potențial este puțin mai mic. Observăm că este o oarecare scădere cât a cantității, atât și a calității. Dacă analizăm iarăși fructul, practic observăm, diametrul este puțin mai mic față de anii precedenți”.

Seceta din acest an a dat mari bătăi de cap producătorilor de mere, expunerea la soare a fructelor cauzând daune acestora.

„Chiar dacă s-au luat măsuri contra arsurilor solare, însă acele temperaturi de +41-42 de grade au provocat anumite arsuri la fruct și îl observăm pe acest fruct, care ulterior va fi rebutat”.

Agricultorul a accentuat importanța sistemului de irigare în livezi, însă temperaturile ridicate au secat lacurile de acumulare.

„Anul trecut am recoltat pe aceste patru hectare în jur de 100 de tone și toate au fost destinate spre export. Merele au fost exportate în România, anul acesta, rămâne de văzut. Acum fructele sunt depozitate în camere frigorifice, pentru a analiza piața și a introduce pe piață fructele când vom avea un preț corespunzător”.

Fermierul spune că niciun fruct nu este pierdut. Chiar dacă au căzut la sol înainte de recoltare, ele sunt sortate și duse la fabricile de prelucrare pentru suc.

„- Ce greutăți întâmpinați? – În agricultură sunt greutăți comune, atât insuficiența de apă, creșterea prețurilor la împrumuturi, forța de muncă este o problemă destul de importantă și condițiile meteo care diminuează recolta”.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Potrivit Asociației East-Fruit, în acest sezon, funcționează cinci sau șase fabrici moldovenești de producere a concentratului de mere. Volumele de aprovizionare cu mere timpurii sunt mici – până la o sută de tone pe zi pentru fiecare întreprindere. Producătorii de concentrate au stabilit un preț relativ ridicat 2-2,5 lei kilogramul, față de 1-1,5 lei cât era acum câțiva ani. Procesatorii explică majorarea prețurilor de achiziție a merelor timpurii prin creșterea prețurilor la resursele de producție agricolă, inclusiv costurile forței de muncă, precum și la creșterea prețurilor la concentratul de mere din întreaga lume.

Tags: fructemeresoare
Economie