X

Îndemnuri de la un preot pentru Paștele Blajinilor din acest an

Îndemnuri de la un preot pentru Paștele Blajinilor din acest an

În ajunul Paștelui Blajinilor, preotul Maxim Melinti a enumerat câteva reguli de bază care trebuie să fie respectate în aceste zile la cimitir.

Potrivit preotului, oamenii nu trebuie să facă schimb de pomeni unii cu alții, însă să facă milostenie cu cei care într-adevăr au nevoie.

„Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru cei adormiți!  Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii. (1 Timotei 2,1). Amintiți-vă despre faptele demne ale înaintașilor voștri, îndemnând și copiii să le urmeze pilda cea bună!  Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa. (Evrei 13,7)”, susține Maxim Melinti.

De asemenea, după ce plecați de la cimitir, preotul îndeamnă să nu lăsați gunoi și mâncare pe morminte, întrucât cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre. Totodată, nu consumați alcool, nu mâncați, nu fumați, nu înjurați în apropiere de morminte.

Citește și: Evenimentele Zilei de 12 mai în Istorie

„Faceți masa de pomenire acasă sau amenajați o masă pentru cei din familii defavorizate. (…) Demonstrați că sunteți oameni civilizați, onești, modești și credincioși. Din gura voastră să nu iasă niciun cuvânt rău, ci numai ce este bun, spre zidirea cea de trebuinţă, ca să dea har celor ce ascultă. (Efeseni 4,29). Îmbrăcați-vă decent din respect pentru cei răposați (și bărbați, și femei, și copii). Nu dați importanța obiceiurilor băbești, ci mai degrabă ascultați de învățăturile evanghelice și ale sfinților părinți. Aveți grijă de mormintele strămoșilor voștri”, mai scrie preotul, potrivit www.stiri.md.

Părintele menționează că mormintele de lux nu țin de creștinism. De asemenea, el atrage atenția asupra coroanelor aruncate la gunoi, ceea ce înseamnă doar bani risipiți fără folos.

„În perioada pregătirilor de Blajini, găsim mormane de coroane, care s-au deteriorat, au ruginit și au fost aruncate la gunoi de către rudele celui răposat. Să educăm credincioșii noștri că aceste coroane, scumpe de altfel, nu ajută la mântuirea sufletelor celor adormiți, iar banii pentru achiziționarea lor ar putea fi oferiți familiei ca sprijin pentru nevoile ce decurg din decesul respectivei persoane. (…) Atâta timp cât așteptați ca preotul să vină la mormântul vostru și să vă facă rânduiala cuvenită, recomand ca membrii familiei să citească „Acatistul pentru cei adormiți”. Când te rugai tu şi nora ta Sara, eu duceam pomenirea rugăciunii voastre înaintea Celui Sfânt şi când îngropai tu pe cei morţi, încă eram cu tine. (Tobit 12, 12)”, a conchis părintele Maxim Melinti. 

Tags: Paştele Blajinilorrecomandărireguli
Social