X

Recomandările ANSA pentru creştinii care ţin Postul Crăciunului

Recomandările ANSA pentru creştinii care ţin Postul Crăciunului

Creștinii au intrat în Postul Crăciunului, ceea ce presupune o alimentație care exclude lactatele și carnea.

Citeşte şi: Șeful ONU: Locuitorii din Gaza trăiesc o ‘catastrofă umanitară monumentală’

În ziua de azi producătorii le oferă consumatorilor diverse alternative și produse care pot înlocui alimentele de proveniență animală, transmite Știri.md.

Totuși, produsele alimentare de post nu întotdeauna sunt și sănătoase, mai ales în cazul în care conțin ingrediente de calitate inferioară sau sunt suprasaturate de aditivi alimentari.

Recomandările ANSA pentru creştinii care ţin Postul Crăciunului

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să citească eticheta și să aleagă în cunoștință de cauză produsele alimentare pentru consum, venind cu recomandări importante.

Din analiza etichetelor, ANSA constată că cei mai utilizați aditivi în produsele alimentare din comerț sunt:

  1. Potenţatori de aromă – substanțe care ameliorează gustul și/sau mirosul existent al unui produs alimentar. În această categorie se include acidul glutamic și sărurile lui (E 620-625), monoglutamatul de sodiu (E 621)  – cel mai utilizat potențator de aromă (deși nu este considerat un aditiv periculos, adăugarea acestuia în produsele alimentare nu redă senzație de sațietate,  iar consumatorul este înșelat de aroma sa aparentă de carne, fiind tentant să consume mult mai mult decât are necesitate organismul).
  2. Stabilizatorisubstanțe care, adăugate într-un produs alimentar, fac posibilă menținerea stării fizice/chimice a acestuia: acidul fosforic – fosfații – di-, tri- şi polifosfaţi (E 338-341, E 343 şi E 450-452). Consumați în cantități mari, acești aditivi pot fi periculoși.
  3. Conservanți – substanțe care prelungesc durata de stabilitate la depozitarea produselor alimentare: acidul benzoic și benzoații (E 210-213). Se utilizează frecvent în alimente pentru a stopa creșterea drojdiilor şi mucegaiurilor, însă pot provoca efecte negative asupra sănătății consumatorilor.

Recomandările ANSA pentru creştinii care ţin Postul Crăciunului

De aceea, Agenția atenționează consumatorii:

Tags: Agenția Naționala pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)crestinipostul Crăciunului
Categorii: SocialȘtirile zilei