Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istorie a fost doborât după doar 24 de ore

Publicat:

Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istorie a fost doborât după doar 24 de ore

Luni, 22 iulie 2024, a fost cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit datelor preliminare furnizate de agenţia de monitorizare a Uniunii Europene, depăşind precedentul record stabilit de ziua de duminică, 21 iulie 2024, care a deţinut acest titlu pentru doar 24 de ore, informează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Temperatura medie a aerului la nivel global a crescut luni la 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade Celsius peste recordul stabilit duminică, potrivit Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, care monitorizează tiparele meteorologice în baza unor înregistrări ce au început să fie efectuate în 1940.


Citeşte şi: Un rus pregătea acţiuni de “destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice” – Stiripesurse.md

Anul trecut, recordul a fost depăşit timp de patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie 2023. Înainte de acea perioadă, cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor a fost 13 august 2016.

Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istorie a fost doborât după doar 24 de ore

“Lunea trecută ar putea să fi stabilit un nou record global pentru cea mai caldă temperatură medie globală absolută din toate timpurile – mă refer aici la o perioadă care acoperă zeci de mii de ani în urmă”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

În ultimele zile, oraşe din Japonia, Indonezia şi China au înregistrat temperaturi record. Ţările din regiunea Golfului Persic, de asemenea, s-au confruntat cu indici de căldură – luând în considerare umiditatea – care au depăşit 60 de grade Celsius. Între timp, temperaturile din unele zone ale Europei au depăşit 45 de grade Celsius.

Schimbările climatice, stimulate de arderea combustibililor fosili, se află în spatele acestor recorduri, au afirmat mai mulţi oameni de ştiinţă.

Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istorie a fost doborât după doar 24 de ore

Dar, spre deosebire de anul trecut, când schimbările climatice s-au combinat cu modelul climatic El Nino pentru a stabili un nou record zilnic de căldură, un astfel de fenomen combinat nu a existat în luna iulie din 2024.

Karsten Hausten consideră “remarcabil” faptul că recordul a fost doborât în această perioadă, întrucât clima planetei noastre a intrat într-o fază neutră, în care nu se mai face resimţit impactul fenomenului El Nino. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO// Două vile au ars la Codru. S-a aprins inițial vegetația uscată din preajmă

FOTO// Două vile au ars la Codru. S-a aprins inițial vegetația uscată din preajmă Două vile au ars în totalitate în orașul Codru, iar unul...

CSP anunţă un nou concurs pentru şefia ‘mascaţilor’ de la PCCOCS

CSP anunţă un nou concurs pentru şefia 'mascaţilor' de la PCCOCS Consiliul Superior al Procurorilor a decis inițierea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de...

Mai multe spitale au primit paturi multifuncționale pentru secţiile ATI

Mai multe spitale au primit paturi multifuncționale pentru secţiile ATI Mai multe spitale și-au dotat secțiile de terapie intensivă cu paturi multifuncționale grație sprijinului Companiei...

Lucrările de construcție a mai multor drumuri publice naționale vor fi declarate de utilitate publică

Lucrările de construcție a mai multor drumuri publice naționale vor fi declarate de utilitate publică Lucrările de construcție a mai multor drumuri publice naționale vor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.