Rectorul USMF: Creșterea salariilor și modernizarea spitalelor ar fi soluția ca medicii să rămână și să profeseze în țară

Publicat:

Rectorul USMF: Creșterea salariilor și modernizarea spitalelor ar fi soluția ca medicii să rămână și să profeseze în țară

Creșterea salariilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă, precum și modernizarea spitalelor, ar fi soluția pentru a convinge cât mai mulți absolvenți ai Universității de stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” să rămână și să profeseze în țară. Tinerii specialiști spun, de asemenea, că nu există obstacole pentru a face carieră în Republica Moldova, unde salariile sunt în prezent atractive, iar spitalele dotate cu echipamente moderne.

Chiar dacă în ultimii ani, mulți medici au ales să muncească în alte țări, soții Doina și Nicolae Bobescu sunt printre tinerii specialiști care au decis să-și continue cariera în Republica Moldova. Doina spune că deși majoritatea colegilor ei au decis să plece în România, ei au ales să rămână acasă pentru a contribui la dezvoltarea sistemului medical național, potrivit radiomoldova.md.


Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

„Am avut frumoasa ocazie să cunoaștem această profesie de a fi oftalmolog și anume oftalmolog chirurg. Am avut oportunitatea de a asista la câteva intervenții chirurgicale și nu a durat mult până a lua decizia de a rămâne în țară și de alege împreună aceiași profesie”, a povestit Doina.

Intenții de a emigra a avut și Nicolae, însă tânărul s-a convins că și în țara noastră își poate construi o carieră de succes în domeniul Sănătății.

„Republica Moldova nu este un impediment în dezvoltarea noastră, ba din contra este mai ușor, pentru că sunt părinții care ne ajută, sunt un sprijin pentru noi, cu siguranță în țara noastră sunt destul de multe oportunități de dezvoltare, mai cu seamă că salariile personalului medical nu sunt chiar atât de mici, dacă lucrezi pe un salariu și mai ai gărzi, este un salariu acceptabil”, a menționat Nicolae.

În Republica Moldova în sistemul de sănătate activează peste 12 mii de medici. Creșterea salariilor și modernizarea instituțiilor medicale ar convinge tinerii specialiști să rămână acasă, susține rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban.

„Pentru a face față situației este nevoie de dezvoltarea spitalelor, să fie spitale moderne, centre de sănătate moderne cu condiții foarte bune, înzestrate cu aparataj contemporan, și creșterea salariilor în sistemul de sănătate”, a menționat Emil Ceban.

Opiniile cetățenilor despre calitatea serviciilor medicale în Republica Moldova, sunt împărțite. Unii consideră că acestea sunt la standarde ridicate, alții însă se plâng pe corupția din sistem.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

„Este un sistem destul de dezvoltat”; „Medicii noștri sunt buni, dar ce folos că trebuie să stai o lună în rând la medicul specialist”; „La noi medicina este dezvoltată”; „Este o problemă, atitudinea care lasă de dorit, atârnarea față de pacienți este umilitoare. Noi am fost nevoiți să mergem de la o instituție de stat la o instituție privată”; „Deși plătim polița mii de lei, sunt nevoit când am nevoie de medic specialist să plătesc”, au relatat oamenii.

Precizăm că, astăzi, în prima zi de luni a lunii octombrie, este marcată Ziua Internațională a Medicului. Cei care muncesc în domeniul Sănătății sunt omagiați pentru rezultatele obținute în diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prognoză meteo: Ne așteaptă o săptămână cu vreme frumoasă și caldă

Prognoză meteo: Ne așteaptă o săptămână cu vreme frumoasă și caldă Vremea caldă revine în această săptămână, cu temperaturi normale pentru această perioadă în Republica...

Cum planificăm rotația legumelor și ce îngrășăminte verzi semănăm

Cum planificăm rotația legumelor și ce îngrășăminte verzi semănăm Rotația culturilor este o măsură simplă care implică evitarea plantării aceleiași culturi în același sol timp...

Liderii lumii îşi reiterează ‘oroarea’ la un an de la atacul Hamas în sudul Israelului, iar unii acuză Israelul

Liderii lumii îşi reiterează 'oroarea' la un an de la atacul Hamas în sudul Israelului, iar unii acuză Israelul Liderii occidentali îşi reiterează atât ”oroarea”...

Prorușii din R.Moldova s-au înghesuit să-l felicite pe Putin cu ocazia zilei sale de naștere

Prorușii din R.Moldova s-au înghesuit să-l felicite pe Putin cu ocazia zilei sale de naștere Socialistul Igor Dodon, oligarhul fugar Ilan Șor și bașcana Găgăuziei,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.