Recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului poate avea efecte distrugătoare (Mahmoud Abbas)

Publicat:

Preşedinţia Autorităţii Palestiniene a avertizat vineri în legătură cu efectele distrugătoare ale recunoaşterii de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului sau ale transferării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, notează agerpres .

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a declarat că recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului “va distruge procesul de pace”.


“Recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi transferul ambasadei americane la Ierusalim implică acelaşi grad de pericol pentru viitorul procesului de pace şi împing regiunea înspre instabilitate”, a afirmat Nabil Abu Rudeina.

Preşedinţia Autorităţii Palestiniene s-a exprimat în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, trebuie să decidă în scurt timp dacă transferă ambasada ţării sale de la Tel Aviv la Ierusalim.

Citește și : O reuniune a Consiliului de Securitate ONU cu privire la drepturile omului în Coreea de Nord ar putea avea loc la 11 decembrie

Palestinienii consideră Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a ocupat şi anexat, drept capitala statului la care aspiră şi se opun oricărui act ce ar legitima ocuparea de Israel a acestei părţi din Oraşul Sfânt.

Fără să menţioneze explicit preşedintele american sau Statele Unite, Nabil Abu Rudeina afirmase mai devreme în cursul zilei de vineri că orice soluţie justă în Orientul Mijlociu trece prin recunoaşterea Ierusalimului de Est drept capitala unui viitor stat palestinian.

“Prin Ierusalimul de Est, cu locurile sale sfinte, începe şi se încheie orice soluţie sau orice proiect care poate salva regiunea de la distrugere”, a declarat el într-un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială de presă Wafa.

ONU nu a recunoscut anexarea Ierusalimului de Est şi consideră că statului final al oraşului trebuie negociat. Ambasadele străine sunt instalate la Tel Aviv. Israelul proclamă că întreg Ierusalimul este capitala sa “indivizibilă”.

O lege a Congresului american adoptată în 1995 prevede că reprezentanţa diplomatică a Washingtonului în Israel trebuie să se afle la Ierusalim. De două decenii însă, o clauză derogatorie, semnată la fiecare şase de toţi preşedinţii americani succesivi, permite executivului american să blocheze aplicarea sa.

Donald Trump trebuie să decidă foarte rapid dacă va recurge din nou la această clauză, cum a făcut prima dată în iunie în pofida promisiunilor sale repetate din campania electorală că va muta ambasada la Ierusalim.

Decizia este foarte aşteptată, statului Ierusalimului fiind una dintre chestiunile spinoase ale conflictului israeliano-palestinian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.