X

Redactorul șef al unei reviste din Ungaria a fost dat afară după publicarea unei poze cu Orban înconjurat de familie

Concedierea miercuri a unui redactor şef după publicarea de către săptămânalul său a unei fotografii cu prim-ministrul Viktor Orban înconjurat de familie a suscitat noi îngrijorări privind libertatea presei în Ungaria, relatează AFP, potrivit agerpres.

Fotografiile, făcute publice de Orban anterior pe site-ul său de internet, îl arată pe şeful guvernului la domiciliu în compania soţiei sale şi a celor cinci copii în vârstă de 16 până la 31 de ani. Imaginile au ilustrat un articol privind politica de stimulare a natalităţii în Ungaria, publicat în această săptămână în revista 168 Ora.

Vezi şi: Ruşii au testat cea mai mare bombă nucleară – VIDEO

“Îngrijorătoare din punct de vedere etic”, această alegere editorială “a depăşit limitele prostului gust” amestecând viaţa privată şi subiectele politice, a estimat proprietarul acestei reviste, Pal Milkovics, citat de presă.

“Copiii trebuie să fie protejaţi indiferent care este rolul jucat de părinţii lor”, a pledat Milkovics, care a dat asigurări că a luat decizia fără a se face presiuni asupra sa. “Ei nu trebuie instrumentalizaţi sau să devină ţinte”, a adăugat el.

Decizia sa intervine după demisia la sfârşitul lui iulie a redactorilor unui reputat site independent în Ungaria, Index.hu, care se temeau că-şi vor pierde independenţa faţă de Viktor Orban după concedierea redactorului şef.

În timpul mandatelor lui Viktor Orban, media publice au devenit o antenă a politicii guvernului, în timp ce apropiaţi ai puterii au cumpărat sectoare întregi din media private.

Aceste transformări au contribuit la declanşarea, la sfârşitul lui 2018, a unei proceduri excepţionale pentru risc de “încălcare gravă” a valorilor Uniunii Europene (UE).

Ungaria, membră a UE din 2004, se află pe locul al 89-lea din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei publicat de ONG-ul Reporters sans frontieres (RSF). Ea se afla pe locul al 23-lea atunci când Orban a revenit la putere, în 2010.

Citeşte şi: Trump demontează zvonurile privind starea sa de sănătate: Fake News!

RSF cere instituţiilor europene să condiţioneze distribuirea fondurilor UE de respectarea statului de drept şi de sancţionarea inechităţii ajutoarelor publice către media.

“În 2017, Index.hu nu a primit decât 4,5% din publicitatea de stat destinată media online, în timp ce concurentul său pro-guvernamental Origo, cu o audienţă comparabilă, a fost ales pentru 44,% dintre reclame”, a precizat RSF într-un comunicat. În 2019, un ONG, un post de radio şi un europarlamentar ungar au depus o plângere pe această temă la instanţele comunitare.

Tags: familiePal MilkovicsReporters sans frontieres (RSF)revistaUngariaViktor Orban
Categorii: Externe