X

Reducerea emisiilor generate de agricultură este esenţială pentru combaterea schimbărilor climatice

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de agricultură este esenţială pentru lupta globală împotriva schimbărilor climatice, a declarat miercuri reprezentantul american pentru climă, John Kerry, la summitul AIM pentru Climă desfăşurat la Washington, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Agricultura generează 10% până la 12% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, potrivit Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC). Sistemul alimentar în ansamblu – care include ambalaje, transport şi gestionarea deşeurilor – generează o treime din emisiile globale, conform unui studiu din 2021 publicat în revista Nature Food.

Citeşte şi: Trei membri ai unei organizaţii infracţionale, inculpaţi de Parchetul European, condamnaţi în urma unor înţelegeri cu justiţia croată în schimbul recunoaşterii vinei – Black News

“Nu putem ajunge la ‘zero emisii’, nu putem facem treaba asta decât dacă agricultura se află în prim-plan ca parte a soluţiei”, a indicat John Kerry, emisarul SUA pentru climă, la summitul desfăşurat în perioada 8-10 mai la Washington.

Fostul secretar de stat american a subliniat că, fără o reduce a emisiilor generate de agricultură, este posibil să nu se atingă obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius – despre care oamenii de ştiinţă afirmă că trebuie atins pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Preşedintele american Joe Biden a promis că SUA vor ajunge la zero emisii de carbon până în 2050.

Creşterea temperaturilor la nivel global are implicaţii grave pentru securitatea alimentară la nivel mondial, a mai spus Kerry.

“Un viitor cu plus 2 grade Celsius ar putea duce la alte 600 de milioane de persoane care nu vor avea suficientă hrană”, a mai spus John Kerry.

Summitul AIM pentru Climă este o iniţiativă globală, coordonată de SUA şi Emiratele Arabe Unite (EAU), pentru a stimula investiţiile în practicile agricole care reduc emisiile de gaze cu efect de seră generate de acest sector.

Citeşte şi: Şefa diplomaţiei franceze îndeamnă China să îşi exercite influenţa asupra Rusiei pentru oprirea războiului din Ucraina

La summitul din această săptămână, SUA şi EAU au anunţat o finanţare de 13 miliarde de dolari pentru această iniţiativă din partea guvernelor şi a sectorului privat.

Emiratele Arabe Unite vor găzdui COP28 la sfârşitul anului 2023 şi se aşteaptă ca emisiile din agricultură să reprezinte principala temă a acestui summit privind clima.

Tags: agriculturăCOP28Emiratele Arabe Unite (EAU)john kerrySUAsummitul AIM pentru Climăwashington
Categorii: Știrile zilei