Referendum în Catalonia: Au început să se formeze cozi la centrele de votare din Barcelona şi alte oraşe. Poliția trimite efective suplimentare

Publicat:

Catalanii au început să formeze cozi, duminică în zori, pentru a vota la referendumul de independenţă, în ciuda încercărilor guvernului spaniol de a preveni desfăşurarea scrutinului, informează Reuters care citează martori.

Anunț dur pentru toți românii: De mâine intră în vigoare un nou VAL DE SCUMPIRI


Cozile cu oameni care doresc să voteze au început să apară la mai multe centre de votare indicate că vor funcţiona în şcoli din Barcelona.

AFP transmite că sute de catalani au început să se adune, duminică dimineaţa, în faţa birourilor de vot din Barcelona şi din alte oraşe pentru a participa la un referendum de autodeterminare interzis de autorităţile spaniole.

Conform jurnaliştilor AFP, la Barcelona, dar de asemenea la Girona, bastion al liderului separatist catalan Carles Puigdemont, sau la Figueras, oamenii au spus că se află acolo pentru a proteja secţiile de votare şi a-şi apăra dreptul de a vota.

Totodată, într-o nouă ştire, Reuters citează un martor care relatează că întăriri ale Gărzii Civile spaniole au fost desfăşurate în zori în Barcelona, circa 100 de furgonete de poliţie ieşind din port, unde erau staţionate.

“M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine”, a declarat Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani care, alături de alte circa o sută de oameni, a venit la un birou de votare, la o şcoală din Barcelona, la ora locală 5 dimineaţa (3,00 GMT), cu patru ore înainte începerea votării, conform programului anunţat.

“Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a spus acesta, pentru Reuters.

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid, Barcelona şi în alte mari oraşe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiştii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, au relatat AFP şi Reuters.

”Votarem” (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiştii, circa 10.000, veniţi să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, şeful executivului catalan.

Guvernul Spaniei a anunţat sâmbătă că poliţia a sigilat 1.300 din cele 2.315 şcoli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secţiilor de votare în cadrul referendumului.

Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de şcoli cu secţii de votare au fost ocupate de către familii.

Persoane care susţin organizarea referendumului au petrecut noaptea în şcoli, în scopul de a împiedica un ordin al poliţiei de a evacua şi de a închide secţiile de votare până la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00.

Justiţia spaniolă a ordonat închiderea şcolilor şi a altor localuri ce pot fi utilizate duminică pentru votare în cadrul referendumului. Ea a ordonat, de asemenea, poliţiei regionale (Mossos d’Esquadra) să supravegheze intrarea oricărui material electoral şi, la nevoie, să-l confişte.

Începând de vineri seara, grupuri de cetăţeni au început să ocupe sediile de votare, în principal şcoli, pentru a împiedica închiderea lor. Membri ai Mossos d’Esquadra îi vizitează pentru a-i informa că vor trebui să iasă până la ora 6,00 a zilei de duminică.

Poliţiştii au primit totuşi ordin să nu recurgă la forţă. Guvernul central a desfăşurat ca întăriri circa 10.000 de agenţi ai poliţiei naţionale şi ai Gărzii Civile.

Autorităţile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, în cadrul unor noi eforturi de a preveni desfăşurarea, prevăzută pentru duminică, a unui referendum privind independenţa regiunii, relatează agenţia DPA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.