Referendum cu prezenţă extrem de redusă în Mexic

Publicat:

O prezenţă extrem de redusă s-a înregistrat la referendumul convocat duminică în Mexic de către preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador pe tema oportunităţii de a-i ancheta şi urmări în justiţie pe predecesorii săi în funcţie pentru presupuse fapte de corupţie, potrivit unei estimări oficiale, citate de AFP, potrivit agerpres.

Prezenţa la plebiscit se situează între 7,07% şi 7,74% din cei aproape 93,6 milioane de alegători, foarte departe de pragul de 40% necesar pentru ca votul să aibă efecte juridice, a anunţat Institutul naţional electoral (INE).


Citeşte şi: Noi arestări după tentativa de lovitură de stat din Madagascar – Black News

Pentru “da” s-au pronunţat între 89,36% şi 96,28%, iar “nu” a obţinut între 1,38% şi 1,58%, conform estimărilor prezentate de către preşedintele INE, Lorenzo Cordova.

Rezultate definitive vor fi cunoscute luni şi “transmise Curţii Supreme pentru ca ea să stabilească efectele juridice” posibile, a precizat Cordova.

Pentru ca rezultatul votului să fie constrângător, 37,4 milioane de persoane – adică 40% dintre alegători – trebuiau să participe la referendum. Circa 57.000 de urne au fost instalate de către Institutul electoral, în comparaţie cu peste 160.000 la alegerile legislative din iunie.

Andres Manuel Lopez Obrador, care a făcut din lupta anticorupţie principalul obiectiv al mandatului său, a susţinut că această consultare publică ar putea consolida democraţia participativă în Mexic. Dar detractorii săi au văzut-o doar ca pe o încercare a preşedintelui de a câştiga capital de imagine.

În Mexic, foştii preşedinţi pot fi judecaţi ca orice alt cetăţean şi criticii săi afirmă că referendumul era inutil.

Referendumul îi viza pe Carlos Salinas (1988-1994), Ernesto Zedillo (1994-2000), Vicente Fox (2000-2006), Felipe Calderonn (2006-2012) şi Enrique Pena Nieto (2012-2018).

“A aştepta rezultatele unei consultări înseamnă a transforma justiţia în circ politic”, a apreciat José Miguel Vivanco, director regional al Human Rights Watch, cu sediul la New York, înainte de anunţarea primei estimări de către INE.

Chiar dacă scrutinul a fost ideea şefului statului, primul preşedinte de stânga al ţării a exclus participarea sa la vot, pe motiv că nu doreşte ca “conservatorismul corupt şi ipocrit” să-l acuze de răzbunare.

Întrebarea propusă la referendum arăta către cei cinci predecesori ai săi de dreapta – Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderon şi Enrique Pena Nieto – cu mandate între 1988 şi 2018.

Citeşte şi: ATAC terorist în Niger! 15 militari au fost ucişi şi alţi şase sunt ‘daţi dispăruţi’ – Black News

Astfel, mexicanii au fost invitaţi să răspundă la întrebarea: “Sunteţi de acord sau nu ca acţiuni pertinente să fie luate, conform cadrului constituţional şi legal, pentru desfăşurarea unui proces de clarificare a deciziilor politice luate în ultimii ani de către actorii politici, vizând garantarea justiţiei şi a drepturilor potenţialelor victime?”.

Omar Garcia, supravieţuitor al dispariţiei şi presupusei ucideri a 43 de studenţi în 2014, de către traficanţi de droguri în cârdăşie cu poliţia coruptă, a apreciat că a meritat ca referendumul să aibă loc, chiar dacă nu va avea efecte obligatorii legale. “Acest referendum încurajează încetarea impunităţii”, consideră el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.