Referendum constituţional în Uzbekistan destinat întăririi puterii preşedintelui Mirzioev

Publicat:

Secţiile de votare din Uzbekistan s-au deschis duminică la 8.00 (3.00 GMT), a anunţat Comisia electorală, pentru un referendum destinat întăririi puterii preşedintelui Şavkat Mirzioev, care spune că vrea să propulseze ţara într-o nouă eră de dezvoltare, relatează France Presse, potrivit agerpres

Dacă textul va fi adoptat, Mirzioev, un reformator autoritar, ar putea rămâne teoretic în fruntea celei mai populate dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală până în 2040, prin trecerea de la mandatul de cinci ani la cel de şapte ani şi resetarea la zero a celor două mandate ale sale.


Citește și : Blocul de opoziţie din Turcia condus de HDP îl va susţine pe rivalul lui Erdogan la alegerile prezidenţiale

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 8.00 (3.00 GMT) şi se vor închide la 20.00 (15.00 GMT), potrivit Comisiei electorale uzbece.

Deşi autorităţile susţin că modificarea a două treimi din Constituţie va face posibilă democratizarea şi îmbunătăţirea nivelului de trai al celor 35 de milioane de locuitori, ale căror drepturi au fost încălcate mult timp de un regim represiv, preşedintele Mirzioev este mai ales cel care va beneficia imediat.

Adoptarea textului nu este pusă la îndoială după o campanie într-un singur sens, într-un stat unde presa rămâne în mare măsură controlată.

Cu toate acestea, puterea a lucrat pentru a legitima această nouă Constituţie, mobilizând celebrităţi locale pentru a lăuda meritele textului şi ale preşedintelui Mirzioev, în cadrul unor mari manifestaţii şi concerte.

Panouri publicitare în capitala Taşkent, cel mai mare oraş din Asia Centrală, afişează conversaţii imaginare prin mesaje text ce îndeamnă alegătorii să participe, precum “Tată, mergem în parc? Nu, mai întâi vom vota”.

Pentru Olivier Ferrando, profesor-cercetător la Universitatea Catolică din Lyon (Franţa), această revizuire constituţională este “măsura emblematică” a preşedintelui Mirzioev în “efortul de a emancipa” moştenirea predecesorului său Islam Karimov.

Acesta a murit în 2016 după ce a guvernat brutal timp de un sfert de secol. Mirzioev a fost prim-ministrul său fidel timp de treisprezece ani, dar el încearcă să prezinte o faţă mai modernă.

Printre noutăţi, interzicerea pedepsei cu moartea şi respectarea drepturilor omului sunt constituţionalizate în acest “Nou Uzbekistan” mai just cu care se laudă Mirzioev.

În ciuda progresului economic şi social, precum incriminarea violenţei domestice sau încetarea activităţii obligatorii pentru profesori, puterea rămâne autoritară.

Citește și : Polonia şi alte patru state membre UE au convenit o serie de restricţii privind cerealele din Ucraina

În iulie 2022, în republica autonomă Karakalpakstan, demonstraţiile împotriva unui amendament constituţional ce ar fi redus autonomia acestui imens teritoriu sărac din nordul Uzbekistanului au fost reprimate sângeros.

Potrivit autorităţilor, 21 de persoane au fost ucise şi peste patruzeci au fost deja condamnate la închisoare. De atunci, amendamentul a fost retras.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Postările de pe Facebook ale Victoriei Sanduța, puse în discuție la CSM

VIDEO - Postările de pe Facebook ale Victoriei Sanduța, puse în discuție la CSM Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus președintei Republicii Moldova eliberarea...

Alertă falsă cu bombă la AIC. Aeroportul și-a reluat activitatea

Alertă falsă cu bombă la AIC. Aeroportul și-a reluat activitatea Autoritățile anunță că alerta s-a dovedit a fi falsă. Astfel, Aeroportul și-a reluat activitatea în...

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord Un troleibuz cu circa 40 de pasageri la bord a fost implicat într-un accident...

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro, dolarul American, leul românesc și hrivna ucraineană. În același timp,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.