X

Referendum pentru independenţa Kurdistanului: Votarea s-a încheiat, a început numărătoarea

Secţiile de votare pentru referendumul asupra independenţei Kurdistanului s-au închis luni la ora locală 19.00 (aceeaşi ca şi ora României) şi a început numărătoarea voturilor, relatează Reuters. Prezenţa la vot a fost de 76% cu o oră înainte de închiderea urnelor.

Numărătoarea voturilor a început, dar rezultatele finale nu vor fi cunoscute, probabil, decât joi.

Circa 5,2 milioane de votanţi din provincia irakiană Kurdistan au fost chemaţi să răspundă “da” sau “nu” la întrebarea: “Doriţi ca Regiunea Kurdistan şi zonele kurde din afara Regiunii să devină un stat independent?”.

Guvernul regional din Kurdistan, condus de preşedintele Masoud Barzani, a organizat referendumul împotriva voinţei guvernului irakian şi a ţărilor învecinate – Turcia, Iranul şi Siria, pe teritoriile cărora trăiesc minorităţi kurde – şi în ciuda avertismentelor Statelor Unite.

Luni, Iranul şi-a închis frontiera cu Kurdistanul irakian. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran a precizat că măsura a fost luată la cererea Irakului. În aceeşi zi, armatele turcă şi irakiană au început exerciţii militare la frontiera comună. Reuters menţionează că Ankara şi Bagdadul îşi coordonează măsurile împotriva regiunii autonome kurde din Irak, ca reacţie la referendum.

Tags: exercitii militareindependentaIrakIranKusdistanul irakianMasoud Barzaninumaratoarereferendumturcia
Categorii: Sinteze