X

Referendum în Olanda asupra puterilor de supraveghere extinse acordate serviciilor de informaţii

Olanda va organiza un referendum asupra unei legi care le conferă serviciilor de informatii puteri extinse de supraveghere, a anunţat miercuri Comisia Electorală a Olandei, informează Reuters, conform agerpres.

O serie de activişti, politicieni şi grupuri media doresc modificarea ‘legii privind interceptările’, care a trecut prin parlament în iulie şi le permite serviciilor de securitate să strângă informaţii în secret asupra unor largi pături ale populaţiei.

Citeşte şi: Opt morţi în primul atac TERORIST comis la New York după 2001

Legea olandeză obligă guvernul să organizeze un referendum cu caracter non-constrângător dacă este înaintată Comisiei Electorale o petiţie cu cel puţin 300.000 de semnături.

Comisia a anunţat că a primit mai mult de 384.000 de semnături valide şi că referendumul va fi organizat în 21 martie 2018, împreună cu alegerile municipale.

Oponenţii atenţionează că civili nevinovaţi ar putea ajunge în vizorul serviciilor secrete, în timp ce guvernul afirmă că puteri sporite sunt necesare pentru a întări securitatea naţională.

Dar, notează Reuters, în Olanda înseşi legea cu privire la organizarea de referendumuri este controversată şi ar putea fi anulată. Adoptată în 2015, aceasta a fost utilizată prima dată pentru a împiedica guvernul să ratifice un tratat economic pe care îl negociase cu Ucraina alături de alte state ale Uniunii Europene.

Majoritatea covârşitoare de voturi împotriva tratatului cu Ucraina l-a forţat pe prim-ministrul olandez Mark Rutte să caute să obţină un compromis cu celelalte 27 de state membre ale UE, care în cele din urmă a salvat acordul. Ulterior, s-a aflat că autenticitatea celor peste 400.000 de semnături strânse de activişti în Olanda pentru a declanşa referendumul nu a fost verificată.

Tags: Mark Rutteolandareferendumservicii de informatii
Categorii: Diaspora