X

Referendum și alegeri: ‘Uniți pentru Moldova Europeană’, sloganul campaniei

Referendum și alegeri: Uniți pentru Moldova Europeană, sloganul campaniei

Alegerile prezidențiale și referendumul proeuropean vor avea loc cel mai probabil în aceeași zi, în luna octombrie. Maia Sandu a anunțat sloganul campaniei – Uniți pentru Moldova Europeană și lansarea site-ului care explică avantajele referendumului constituțional. Președinta Sandu a vorbit cu jurnaliștii la Palatul Republicii, după ce a organizat dezbateri în ultimele luni cu societatea civilă și cu politicienii.

Platforma online pentru.md prezintă principalele argumente pentru introducerea în constituție a dezideratului european: pace, bunăstare și justiție. Președinta Sandu a explicat că acum există o oportunitate istorică după decenii de ezitare, potrivit moldova1.md.

Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

„Am avut discuții și cu partidele politice și o să continuăm aceste discuții și acest proiect, proiect de țară, integrarea europeană este proiectul care unește societatea noastră. Întrebările pe care le-am auzit cel mai des la aceste discuții au fost despre de ce acum? Noi, de aproape trei decenii, vorbim despre integrare europenă. Doar că nu s-au făcut pași suficient de hotărâți până acum”, a menționat șefa statului, Maia Sandu.

Acum două săptămâni, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a dezvăluit că Rusia intenționează să compromită procesul de aderare la Uniunea Europeană și să intervină în alegeri și referendum.

„Cunoaștem ce poate face Kremlinul și cu cine lucrează Kremlinul în Republica Moldova, de aceea instituțiile statului trebuie să fie vigilente în continuare și să protejeze statul și cetățenii, și cetățenii trebuie să fie vigilenți, să nu se lase mințiți, manipulați. Să nu ne lăsăm înfricoșați de amenințările care vin de la Moscova, tocmai de asta trebuie să devenim parte a familiei europene”, a rezumat Maia Sandu

Vă reamintim că deputații au amendat noul Cod electoral, astfel, referendumul poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile, fie parlamentare, fie prezidențiale. Parlamentul este responsabil de procedurile tehnice, proiectul de modificare a legii supreme trebuie să treacă prin filtrul Curții Constituționale.

Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

În 2019, au fost organizate alegeri parlamentare și referendum în aceeași zi, atunci curtea a validat ambele scrutine, deși anterior oferise un aviz că o asemenea comasare ar putea genera confuzie. Un alt precedent este desfășurarea alegerilor locale și a referendumului propus de Petru Lucinschi privind instituirea sistemului de guvernare prezidențial.

Tags: Maia SanduMoldova Europeanăprezidenţialereferendum
Politică