Reforma Constituţiei cubaneze a fost aprobată prin referendum

Publicat:

Reforma Constituţiei cubaneze, supusă duminică unui referendum, a fost aprobată cu peste 86%, a anunţat luni Comisia electorală naţională, citată de AFP, potrivit agerpres.

“Constituţia a fost aprobată de majoritatea cetăţenilor”, a declarat preşedinta comisiei, Alina Balseiro.


Citeşte şi: India a bombardat ţinte islamiste din Pakistan – FOTO

În total, 7,8 milioane de cubanezi s-au deplasat la urne, o rată a participării de 84,41%.

Dintre aceştia, 6,8 milioane (86,85%) au votat “da”, iar 766.400 (9%) s-au pronunţat pentru “nu”, potrivit organismului electoral.

Alina Balseiro a adăugat că 2,5% din buletine au fost albe şi 1,6% considerate nule.

Tradiţional, opoziţia, ilegală în Cuba, unde votul nu este obligatoriu, îşi manifestă dezacordul faţă de putere îndemnând alegătorii să voteze alb sau să introducă în urnă buletine rupte pentru a fi considerate nule.

Referendumul pentru reforma Constituţiei a permis să se voteze “nu”, ceea ce a determinat ca opoziţia să desfăşoare o intensă campanie pe reţelele sociale.

Citeşte şi: Mohammad Javad Zarif a demisionat din funcția de ministru de Externe al Iranului

La rândul său, guvernul cubanez a dus o campanie activă pentru da (#YoVotoSi), omniprezentă pe reţelele sociale, la televiziune pe autobuze şi în magazinele de pe insulă.

Vizând să adapteze Constituţia din 1976, noul text reaminteşte caracterul “irevocabil” al socialismului ca sistem social pe insula din Caraibe, dar recunoaşte piaţa, proprietatea privată şi investiţiile străine.

În ultimele săptămâni, guvernul de la Havana s-a dovedit în campania pentru reforma constituţională un vârf de lance al socialismului şi a dat numeroase dovezi de solidaritate cu Venezuela condusă de Nicolas Maduro care îi oferă petrol mal preţuri avantajoase şi sprijin economic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.