Reforma privind drepturile de autor în UE: Manifestaţii, sub sloganul “Salvaţi Internetul!”, în mai multe orașe din Germania

Publicat:

Zeci de mii de manifestanţi au defilat sâmbătă în Germania pentru a “salva internetul”, cerând eurodeputaţilor să voteze împotriva viitoarei reforme a dreptului de autor pe care ei o consideră nefastă creaţiei online şi libertăţii de exprimare, potrivit dpa şi AFP, scrie Agerpres.

Una dintre cele mai mari acţiuni de protest a avut loc la Munchen, unde poliţia susţine că au participat 40.000 de persoane. Alte 10.000 au manifestat la Koln, conform organizatorilor. Poliţia estimează la 6.000 numărul participanţilor la manifestaţia din Hamburg şi la 3.200 la cea din Hanovra.


Citește și : „Vestele galbene”, actul 19: 31 de arestări şi o femeie grav rănită – FOTO VIDEO

Manifestaţii, sub sloganul “Salvaţi Internetul!”, au avut loc şi la Berlin, Stuttgart, Magdeburg, Rostock, Leipzig şi în alte oraşe.

“Avem într-adevăr nevoie de o reformă a dreptului de autor, care simplifică şi uniformizează totul la nivel european, dar interesele industriei s-au afirmat din nou aici”, explică Julia Reda, deputată europeană din partea partidului Piraţilor din Germania, puternic mobilizat împotriva acestui proiect.

Ea a propus ca reforma să fie votată, dar fără aspectele ei controversate, invitând diferite partide să se aşeze “la masa discuţiilor şi să vadă cum ne putem asigura, pe de o parte, că marile platforme redistribuie o parte din profiturile lor artiştilor şi, pe de altă parte, că internetul liber rămâne protejat”.

În marşul de la Berlin, unde se reuniseră mai multe mii de persoane, un protestatar a afişat o pancartă pe care scria:”Acest protest nu poate fi arătat din motive de drepturi de autor!”

Alte manifestaţii erau prevăzute de asemenea în Europa, în special în Austria, Polonia şi Portugalia.

Parlamentul European urmează să se pronunţe marţi asupra unei adoptări definitive a acestui proiect controversat de directivă revizuită, prezentat de Comisia Europeană în septembrie 2016.

Susţinută de mai multe zeci de media europene, între care AFP şi artişti, reforma are ambiţia să adapteze erei numerice legislaţia europeană a dreptului de autor, care datează din 2001, o epocă în care YouTube, Tumblr şi Twitter nu existau.

Susţinătorii ei speră să obţină o remunerare mai justă din partea platformelor utilizatoare a conţinutului lor, dar această reformă este în continuare combătută cu forţă de către giganţii internet precum Google şi adepţii unui internet liber.

Citește și : Zeci de mii de oameni, în centrul Londrei – Se cere un nou referendum pentru Brexit (VIDEO)

În colimatorul lor este art.13, care are drept obiectiv de a întări poziţia de negociere a creatorilor şi având drepturi în faţa platformelor ca YouTube sau Tumblr, care le utilizează conţinuturile. În consecinţă, platformele ar fi considerate responsabile din punct de vedere juridic pentru conţinuturile lor.

Astfel, pentru a tria conţinuturile care pot fi arătate, cel mai simplu este de a utiliza filtre automate, algoritmi, acuzaţi de susţinătorii libertăţii pe internet că ar deschide poarta unei anumite forme de cenzură.

În Germania, social-democraţii, membri ai coaliţiei aflate la putere împreună cu conservatorii Angelei Merkel, şi-au exprimat dezacordul – sâmbătă în programul lor electoral pentru europene – faţă de aplicarea unor astfel de filtre.

Alt articol în vizorul oponenţilor este 11, care preconizează crearea unui “drept vecin” al dreptului de autor pentru editorii de presă.

El trebuie să permită media, precum agenţiile de presă, să se facă mai bine remunerate în cursul reutilizării online a producţiei lor de către agregatoare de informaţii precum Google News şi reţele de socializare precum Facebook.

Aceste platforme sunt de fapt acuzate că profită de aceste conţinuturi, deturnând beneficiile publicitare care în mod normal ar trebui să revină editorilor.

Într-un editorial publicat vineri, peste 260 de jurnalişti şi fotografi europeni apreciaseră că adoptarea acestei directive este o “chestiune de viaţă sau de moarte” pentru media şi de supravieţuire pentru mulţi artişti şi autori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.