Refugiaţii din Ucraina, ameninţaţi de traficul de fiinţe umane (ONG)

Publicat:

Persoanele care fug din Ucraina sunt tot mai vulnerabile în faţa traficanţilor de fiinţe umane, în contextul războiului devastator, relevă un nou raport publicat marţi, care face apel la înregistrarea victimelor, în special a minorilor neînsoţiţi, informează AFP, potrivit agerpres.

Peste două milioane de copii au fugit din Ucraina de la invazia rusă la 24 februarie, conform unui raport de 42 de pagini realizat de organizaţia olandeză La Strada, care luptă împotriva traficului de persoane, şi comandat de organizaţia non-profit Freedom Fund din Marea Britanie.


Citește și : Aderarea Suediei la NATO ar consolida apărarea regiunii nordice

“Persoanele care fug de război, în principal femei şi copii, sunt extrem de vulnerabile şi se confruntă cu un risc crescut de exploatare sexuală şi prin muncă, în contextul în care grupuri criminale organizate şi persoane fără scrupule profită de criză”, au transmis organizaţiile într-un comunicat.

Existau deja semne de activitate de trafic de fiinţe umane de la începutul războiului şi, “cel mai probabil, riscurile vor spori în perioada următoare, în contextul în care războiul continuă”, precizează raportul.

Studiul, bazat în special pe cercetări efectuate în martie şi aprilie cu ajutorul ONU şi pe interviuri cu diferiţi actori, face apel la “o acţiune urgentă” din partea guvernelor europene şi a agenţiilor internaţionale “pentru a investi în promovarea înregistrării refugiaţilor cu scopul de a asigura un acces rapid la măsurile de protecţie”.

Minorii neînsoţiţi şi copiii separaţi de familiile lor trebuie în special identificaţi şi înregistraţi “cât mai repede posibil” şi urmăriţi prin intermediul punctelor de tranzit.

Cercetătorii au cerut ţărilor să lucreze împreună pentru a-i găsi pe copiii dispăruţi şi pentru a introduce controale obligatorii pentru minorii neînsoţiţi.

Citește și : Circa 100 de civili sunt captivi în oţelăria Azovstal din Mariupol

Ei cer de asemenea prevenirea adopţiilor, care ar putea conduce la exploatarea sexuală a copiilor sau la adopţii ilegale, recomandând ca “eforturile să se concentreze mai întâi pe reunirea copiilor cu familiile lor”.

Alte grupuri vulnerabile, în special femeile, cetăţenii non-ucraineni şi membrii comunităţii rome, trebuie să primească informaţii corespunzătoare despre pericolele traficului, se mai arată în raport.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.