X

Regatul ultraconservator al Arabiei Saudite va participa pentru prima dată la Festivalul de Film la Cannes

Regatul ultraconservator al Arabiei Saudite va participa pentru prima dată în istoria sa la Festivalul de Film la Cannes, în luna mai, unde va fi reprezentat în special de o selecţie de scurtmetraje, a anunţat luni, la Paris, ministrul saudit al Culturii, citat de AFP, conform agerpres.

“Suntem foarte bucuroşi, pentru că ne-am pus de acord astăzi cu doamna ministru pentru ca să existe o participare oficială a noastră la Festivalul de la Cannes, pentru prima dată”, a declarat Awwad al-Awwad, după semnarea mai multor acorduri cu omologul lui francez, Francoise Nyssen.

Citește și : Cel puţin 14 militari au fost ucişi în atacul aerian din Siria

Este vorba mai ales despre o participare simbolică, prin proiecţia unui calup de nouă scurtmetraje saudite şi organizarea unor întâlniri între profesionişti ai industriei cinematografice în cadrul celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de la Cannes (8-19 mai).

“Delegaţiile vor avea multe ocazii de a interacţiona cu regizori saudiţi, de a participa la mese rotunde cu reprezentanţi ai industriei saudite şi de a înţelege ambiţiile acesteia”, a precizat într-un comunicat Autoritatea generală pentru Cultură din Arabia Saudită.

Anunţul intervine în contextul vizitei oficiale la Paris a prinţului moştenitor saudit Mohammad bin Salman, care desfăşoară o veritabilă campanie de “seducere” a ţărilor occidentale cu scopul de a le convinge să se implice în modernizarea regatului pe care îl reprezintă.

Tot luni, ministrul francez al Culturii a anunţat că Franţa va ajuta Arabia Saudită să îşi înfiinţeze o orchestră şi o operă naţională.

Opera din Paris va asigura “o misiune de audit a instalaţiilor muzicale în vederea consilierii autorităţilor saudite în eforturile lor de a crea o orchestră naţională”, a precizat Francoise Nyssen.

În februarie, s-a anunţat că viitoarea Operă saudită va fi consturită în Jeddah, un mare oraş din vestul ţării, port la Marea Roşie.

În plus faţă de proiectele muzicale, tot luni a fost semnat şi un acord cu “FEMIS (Şcoala naţională superioară a meseriilor din domeniul imaginii şi sunetului) pentru a forma tineri profesionişti în cinematografie, în colaborare cu Institutul Naţional al Audiovizualului (INA), pentru digitalizarea arhivelor sale”, a precizat Francoise Nyssen.

Autorităţile saudite au anunţat la începutul lunii martie că vor elibera autorizaţii pentru deschiderea de cinematografe, la trei luni după anunţul referitor la anularea interdicţiei ce viza acest sector de activitate de peste 35 de ani în regatul saudit. Pe lângă stimularea industriei cinematografice locale, această decizie confirmă voinţa autorităţilor saudite de a face din sectorul de divertisment un element de transformare socială a unei ţări în care domneşte o versiune rigoristă a islamului.

Citește și : Theresa May a plecat într-un tur de forţă în zona scandinavă

Tags: Arabia sauditaCannesFestivalul de FilmMohammad bin Salmanparis
Categorii: Diaspora