X

Regatul Unit nu este pregătit pentru a face faţă schimbărilor climatice (experţi)

Un comitet de experţi a criticat Guvernul Regatului Unit pentru lipsa sa de pregătire în combaterea efectelor generate de schimbările climatice, informează joi agenţia de presă Xinhua, potrivit agerpres.  

Comitetul pentru schimbări climatice (CCC) a afirmat într-un raport publicat miercuri că prima temperatură de 40 de grade Celsius înregistrată în Marea Britanie în vara anului 2022 “a reprezentat cel mai clar semnal că schimbările climatice au ajuns deja în această ţară”.

Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Comitetul, alcătuit în principal din profesori universitari cu experienţă în probleme climatice, funcţionează ca un consilier oficial în domeniul climei pentru Guvernul britanic, fiind un organism statutar independent înfiinţat pentru a sfătui Guvernul şi autorităţile descentralizate cu privire la obiectivele de emisii. De asemenea, el raportează Guvernului britanic progresele înregistrate în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi în pregătirile făcute pentru atenuarea schimbărilor climatice.

“Temperaturile record de anul trecut au adus un număr fără precedent de decese asociate valurilor de căldură, incidente cauzate de incendii de vegetaţie şi perturbări importante la nivelul infrastructurii. Impacturile schimbărilor climatice se vor intensifica în deceniile viitoare, făcând ca Marea Britanie să devină vulnerabilă în absenţa unei mai bune planificări şi pregătiri a rezilienţei”, precizează autorii raportului.

Baroneasa Brown, preşedintele comitetului pentru adaptare din cadrul CCC, a adăugat: “Lipsa de urgenţă a acţiunilor Guvernului în privinţa rezilienţei climatice contrastează flagrant cu experienţa trăită recent de oamenii din această ţară”.

“Oamenii, natura şi infrastructura se confruntă cu impacturi vătămătoare pe măsură ce schimbările climatice se instalează. Aceste impacturi se vor intensifica şi mai mult în deceniile viitoare”, a adăugat baroneasa Brown.

“A fost un deceniu pierdut prin prisma pregătirii şi adaptării la riscurile cunoscute generate de schimbările climatice. Fiecare lună care trece fără acţiune are efecte mai dăunătoare şi ameninţă atingerea altor obiective guvernamentale cheie, inclusiv neutralitatea carbonului”, a avertizat ea.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Guvernul britanic va publica al treilea Program Naţional de Adaptare la schimbările climatice în vara acestui an.

“Este un moment decisiv pentru a evita alţi cinci ani de planificare lipsită de strălucire şi de pregătire pentru schimbările climatice de către DEFRA (Departamentul pentru Mediu, Alimente şi Chestiuni Rurale)”, au adăugat autorii raportului.

Tags: calduraCCCdeceseincendiimarea britanie
Categorii: Diaspora