X

Regatul Unit nu va participa la programul european privind vaccinurile anti-COVID-19

Regatul Unit a informat vineri că nu va participa la programul Uniunii Europene, pe care a părăsit-o la sfârşitul lui ianuarie, în vederea aprovizionării cu vaccinuri potenţial eficiente împotriva noului coronavirus, scrie AFP, potrivit agerpres.

Comisia Europeană “a confirmat că nu este posibil pentru Regatul Unit să continue în paralel negocieri cu potenţial furnizori de vaccinuri”, a subliniat ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, într-o scrisoare adresată executivului european.

Citește și : OMS: Este încă posibilă readucerea epidemiei de COVID-19 sub control

Pe lângă obligaţia de a abandona propriile eforturi pentru a se aproviziona cu vaccinuri, Londra nu ar mai fi avut niciun cuvânt de spus despre condiţiile de achiziţie a acestor vaccinuri, în special “preţul, volumul şi calendarul de livrare”, a adăugat el.

Vineri, ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a subliniat la Times Radio că Regatul Unit este “în avans” faţă de UE în termeni de negociere cu producători de vaccinuri.

Ţara sprijină cu milioane de lire eforturile cercetătorilor britanici în descoperirea unui vaccin, mai ales a celor de la Imperial College din Londra şi Universitatea Oxford – în asociere cu grupul farmaceutic britanic AstraZeneca.

Citește și : Trump: Relaţiile SUA cu China au fost ‘grav deteriorate’

În iunie, UE a publicat strategia “strategia vaccinurilor” cu scopul de a ajuta la dezvoltarea unor viitoare vaccinuri împotriva bolii COVID-19 şi a le rezerva dinainte la producători.

Regatul Unit, cea mai îndoliată ţară din Europa cu 44.650 de morţi, potrivit unui bilanţ publicat vineri, a ieşit din UE la sfârşitul lui ianuarie, dar continuă să aplice regulile europene într-o perioadă de tranziţie care se încheie la 31 decembrie 2020.

Tags: coronavirusMatt HancockRegatul UnitTim BarrowUEvaccinuri
Categorii: Diaspora