Regatul Unit va participa la un proiect al UE pentru mobilitatea militarilor

Publicat:

Miniştrii apărării din ţările Uniunii Europene au luat marţi măsuri pentru includerea Regatului Unit într-un proiect pentru facilitarea deplasării rapide a personalului şi echipamentelor militare pe continent, în contextul războiului din Ucraina, transmite Reuters, potrivit agerpres.   

Britanicii s-au retras oficial din UE în 2020, la patru ani după referendumul pentru Brexit. Londra a fost multă vreme sceptică faţă de integrarea militară sporită a Europei, văzută ca o tendinţă de subminare a NATO, reaminteşte agenţia citată.


Citește și: Ţările G20, ‘profund preocupate’ de criza alimentară globală

La proiectul Mobilitate Militară s-au alăturat însă şi ceilalţi aliaţi din afara UE – Statele Unite, Canada şi Norvegia – în cadrul politicii comune de securitate şi apărare (PESCO). Obiectivul este simplificarea şi standardizarea procedurilor pentru personalul şi echipamentele militare la trecerea frontierelor pe cale rutieră, feroviară, maritimă sau aeriană.

Experţii militari au criticat de multe ori birocraţia care împiedică deplasarea rapidă a forţelor de apărare, viteza fiind esenţială în caz că aliaţii din NATO trebuie să trimită întăriri către estul Europei, în caz de conflict.

“Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat că posibilitatea de a deplasa rapid personal şi echipamente militare în Europa este vitală pentru securitatea noastră”, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. El a apreciat că “după ce SUA, Canada şi Norvegia s-au alăturat anul trecut, participarea Regatului Unit este încă o dovadă a importanţei proiectului” şi a arătat că “asigurarea deplasării rapide şi a transportului în siguranţă al forţelor armate este crucială pentru ameliorarea capacităţii UE şi a NATO de a reacţiona la crize, în special acum, când asigurăm sprijin militar de urgenţă Ucrainei”.

Regatul Unit este unul din cei mai vehemenţi critici ai invaziei ruse în Ucraina şi a alocat acestei ţări, din februarie când a început războiul, ajutoare militare şi economice în valoare de 3,8 miliarde de lire sterline (peste 4,3 miliarde de euro).

Citește și: Comisia Europeană salută acordul privind bugetul anual al UE pentru 2023

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.