Regele Carl al XVI-lea Gustaf ia atitudine faţă de scandalul sexual din sânul Academiei Suedeze

Publicat:

Regele Suediei a descris luni ca ”foarte tristă” situaţia de la Academia Suedeză, instituţia care decernează Premiul Nobel pentru Literatură, după ce trei membri ai prestigiosului for şi-au anunţat vineri demisia, informează DPA, potrivit agerpres.

”Situaţia este foarte tristă, dar sper să putem găsi o rezolvare”, a declarata reporterilor regele Carl al XVI-lea Gustaf, protectorul academiei fondate în 1786.


Citeşte şi: Trump ‘a explodat’ când a aflat că FBI percheziţionează biroul avocatului său

Kjell Espmark, Klas Ostergren şi Peter Englund au anunţat vineri că se retrag din Academie după o procedură de vot nereuşită pentru eliminarea unui alt membru al instituţiei, poeta Katarina Frostenson.

Problemele Academiei au început în noiembrie, după ce instituţia a apelat la serviciile unei firme de avocatură pentru a investiga acuzaţiile de hărţuire sexuală formulate de 18 femei împotriva soţului lui Frostenson, care neagă însă învinuirile.

Au ieşit la iveală şi alte acuzaţii la adresa acestuia, inclusiv fraude financiare legate de finanţarea unui spaţii dedicat manifestărilor culturale pe care l-a administrat până la finalul anului trecut. Spaţiul, denumit Forum, a primit fonduri din partea Academiei.

Potrivit firmei de avocatură, Frostenson nu a dezvăluit că era coproprietară, încălcând legislaţia privind conflictul de interese. Este, de asemenea, bănuită că i-ar fi dezvăluit soţului său numele câştigătorilor premiului Nobel.

Descoperirile firmei de avocatură au declanşat procedura de vot pentru eliminarea lui Frostenson din Academie.

Cei opt membri care au votat împotriva eliminării poetei au argumentat, într-o scrisoare deschisă publicată în cotidianul Svenska Dagbladet, că dovezile prezentate nu sunt ”suficient de concludente” şi au subliniat că doar un singur membru a mai fost eliminat din Academie de la înfiinţarea acesteia.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Italia. Nu s-au înregistrat victime

Membrii Academiei Suedeze sunt numiţi pe viaţă.

Între timp, Agenţia pentru investigarea infracţiunilor economice, care se ocupă de anchetarea evaziunii fiscale şi a delictelor asemănătoare, investighează o plângere depusă în weekend care vizează o firmă aflată în proprietatea soţului lui Frostenson, însă detaliile anchetei sunt confidenţiale, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei pentru DPA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.