Regele Charles vizitează Țara Galilor

Publicat:

Vineri seară, regele Charles, care a vizitat vineri Țara Galilor, sora sa, prințesa Anne, și frații săi, prinții Andrew și Edward, vor veghea în tăcere în jurul sicriului reginei Elisabeta, alăturându-se gărzii ceremoniale pentru 15 minute, scrie Reuters , informează mediafax.

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Londra, iar coada de kilometri care aștepta să o vadă pe regina înmormântată a fost întreruptă temporar vineri. Oameni de toate vârstele și din toate mediile sociale și-au prezentat omagiile regretatei regine.


Citește și : Taiwanul nu vede cu ochi buni apropierea dintre Putin şi Xi: ‘Dăunează păcii internaţionale!’

Dar la mijlocul dimineții, coada era pur și simplu prea mare – o mărturie a respectului și afecțiunii publicului pentru regină, care a murit în Scoția la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.

Autoritățile au avertizat asupra unor timpi de așteptare de până la 12 ore. Aproximativ 750.000 de persoane în total sunt așteptate să treacă prin fața sicriului reginei.

Sicriul se află în străvechea Westminster Hall pe un catafalc îmbrăcat în mov, drapat în Drapelul Regal și cu coroana așezată deasupra. Soldați în uniformă de ceremonie și alți oficiali veghează, în timp ce oamenii trec pentru a-i aduce un omagiu. Mulți sunt în lacrimi, alții au salutat sau și-au plecat capetele.

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern, aflată la Londra pentru înmormântare, s-a numărat printre cei care au vizitat vineri Westminster Hall, oprindu-se pentru a face o reverență în timp ce trecea pe lângă sicriu.

Poliția londoneză a declarat că funeraliile de stat vor fi cea mai mare operațiune de securitate pe care a întreprins-o vreodată, în condițiile în care prim-miniștri, președinți și membri ai familiei regale se vor reuni pentru a-și prezenta omagiile.

Forțele de ordine se pregătesc pentru evenimente care variază de la amenințări teroriste la proteste și aglomerări de mulțimi, a declarat reporterilor Stuart Cundy, un înalt oficial al poliției.

Președintele american Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron se numără printre invitații de peste ocean care au confirmat că vor participa.

Regele Charles, care a accesat tronul la moartea mamei sale, a vizitat între timp Țara Galilor, ultima etapă a unui turneu în Regatul Unit pentru recunoașterea statutului de nou monarh și șef de stat și pentru a saluta publicul.

Charles și soția sa Camilla, regina consoartă, au participat la o slujbă la catedrala Llandaff din Cardiff, apoi au discutat cu susținătorii care îi aclamau afară.

Țara Galilor are o semnificație deosebită pentru noul rege, care timp de cinci decenii a avut titlul de Prinț de Wales.

Vorbind la parlamentul galez, Charles a spus: “De-a lungul tuturor anilor de domnie, ținutul Țării Galilor nu ar fi putut fi mai aproape de inima mamei mele. Știu că a avut o imensă mândrie pentru numeroasele voastre realizări mărețe – chiar dacă, de asemenea, s-a simțit profund alături de voi în momentele de tristețe.”

“Sunt hotărât să onorez acest exemplu altruist”, a spus el, vorbind în galeză și engleză.

În fața Castelului Cardiff, unde Charles s-a întâlnit cu primul ministru galez Mark Drakeford, au existat câțiva protestatari antimonarhie. Un bărbat ținea un banner pe care scria “Anulați regalitatea” și o pancartă pe care scria “Puneți capăt titlului de Prinț de Wales”. Un alt bărbat ținea o pancartă pe care scria: “Nu monarhiei, nu lui Charles, marele reset”. Un altul scria: “Nu ești regele meu”.

Zilele trecute, mici proteste similare au avut loc în fața parlamentului și în Edinburgh, deși regele Charles s-a bucurat de o creștere a sprijinului popular.

Noul Prinț de Wales, William, și fratele său, Prințul Harry, precum și ceilalți șase nepoți ai reginei vor veghea la sicriu sâmbătă seara, a declarat un purtător de cuvânt regal.

Într-o ajustare la protocol, atât Harry, cât și unchiul său, prințul Andrew, vor putea purta uniforme militare când le va veni rândul la priveghi, au declarat oficialii regali. Andrew va îndeplini această sarcină împreună cu frații săi vineri seara.

Citește și : Incendiu violent într-un zgârie-nori din China

Amândoi sunt veterani de război, Andrew fiind pilot de elicopter în cadrul Marinei Regale în Războiul din Falkland, iar Harry a efectuat două misiuni în Afganistan.

Dar până acum au apărut la procesiuni în costume, deoarece și-au pierdut titlurile militare atunci când s-au retras din îndatoririle regale publice.

Funeraliile de stat vor fi probabil una dintre cele mai grandioase ceremonii văzute vreodată în capitala britanică, implicând mii de militari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.