Regele Thailandei deschide parlamentul după victoria opoziţiei la alegerile din mai

Publicat:

Regele Maha Vajiralongkorn a deschis oficial luni, la Bangkok, parlamentul Thailandei, amintindu-le reprezentanţilor, într-un scurt discurs, că bunăstarea cetăţenilor ar trebui să aibă întotdeauna prioritate, au relatat media thailandeze, preluate de DPA, potrivit agerpres.

Cei 500 de reprezentanţi au depus jurământul la şapte săptămâni după alegerile din 14 mai.


Citește și : Nu va exista o nouă mobilizare în Rusia pentru a înlocui membrii Wagner

Noul speaker (preşedinte) al parlamentului urmează să fie ales marţi, într-un prim pas spre alegerea foarte anticipată a unui nou prim-ministru, stabilită pentru 13 iulie.

Speaker-ul decide câte voturi sunt luate, în cazul în care niciun candidat nu îşi asigură majoritatea necesară în primul tur.

De la lovitura militară din 2014, candidaţilor lipsiţi de sprijin din partea armatei le-a fost dificil să-şi asigure majoritatea necesară în parlament.

Generalul în retragere Prayut Chan-o-cha a ocupat de atunci funcţia de prim-ministru, dar a pierdut la alegerile din mai în faţa opoziţiei pro-democraţie, reprezentată de Partidul Mergi Înainte (Move Forward Party, denumirea în engleză – n.r.), condus de Pita Limjaroenrat.

Conform constituţiei thailandeze, prim-ministrul nu este ales doar de cei 500 de reprezentanţi parlamentari, ci printr-un vot combinat ce include 250 de senatori nealeşi numiţi de armată. Generalii din spatele loviturii de stat din 2014 au făcut să treacă schimbări constituţionale pentru a-şi menţine puterea.

Un candidat are astfel nevoie de 376 de voturi pentru a fi ales.

Citește și : Un birou internaţional de anchetă privind invazia rusă în Ucraina se deschide luni la Haga

Înaintea alegerilor, Pita a ajuns la un acord cu alte şapte partide privind formarea unei coaliţii de guvernare. Gruparea are sprijinul a 313 reprezentanţi în parlament.

Pita, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani, este văzut ca fiind probabil viitorul prim-ministru. În cazul în care nu obţine alegerea, există temeri privind proteste în masă, iar autorităţile amplifică măsurile de securitate ca precauţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste...

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.