Regimul de la Phenian ignoră sancțiunile și continuă să cumpere ‘la negru’ petrol, maşini de lux şi alcool

Publicat:

Coreea de Nord, vizată de o serie de sancţiuni ONU, importă ilegal din ce în ce mai mult petrol şi continuă să se aprovizioneze cu maşini de lux şi alcool, indică un raport anual al experţilor transmis luni celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, conform AFP, potrivit agerpres.

‘Coreea de Nord încalcă rezoluţiile ONU prin importul ilegal de petrol’, menţionează în raportul lor experţii responsabili cu controlul verificării modului în care sunt aplicate sancţiunile. Ei atrag atenţia că aceste achiziţii sporite ale Phenianul se datorează în special faptului că ‘din ce în ce mai multe petroliere mari sub pavilion străin livrează direct (încărcătura) Coreei de Nord’, conform aceluiaşi raport.


Citește și : Trump anticipează că epidemia cu coronavirus va dispărea ‘până-n aprilie, sau în cursul lunii aprilie’

În 2017, mai multe serii de restricţii internaţionale au fost instituite împotriva Phenianului, limitând importurile sale de petrol şi interzicând exporturile de cărbune, de peşte şi textile, cu scopul de a determina regimul să-şi suspende programele de înarmare nucleară şi balistică. Dar fără efect până acum, notează AFP.

Grupul de experţi citat relevă că a primit, la fel ca acum un an, un raport din partea SUA cu imagini din satelit şi date, care acoperă o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 octombrie 2019 şi care arată că au fost depăşite cotele autorizate la importul de petrol rafinat.

‘Rusia şi China au cerut dovezi suplimentare pentru a face o evaluare’, notează experţii în documentul lor, la care AFP a avut acces.

‘Coreea de Nord continuă să eludeze rezoluţiile ONU, exportând în mod ilegal în special cărbune şi nisip’, se mai spune în text.

În acelaşi timp, Phenianul continuă să facă ‘importuri de bunuri’ aflate sub embargo, cum ar fi ‘autoturisme de lux, alcool şi robotică’.

Coreea de Nord dispune în continuare de ‘acces la reţelele bancare internaţionale prin încălcarea rezoluţiilor ONU, în principal prin intermediari. Ea continuă să cumpere ilegal monedă virtuală şi să comită atacuri cibernetice împotriva unor bănci pentru a eluda sancţiunile financiare’, mai subliniază experţii ONU.

Citește și : România va acorda 53 mil. de euro pentru stații de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute

Adeseori suspectată că ajută Coreea de Nord în pofida sancţiunilor, China a subliniat luni într-un comunicat al misiunii sale permanente la ONU că ‘şi-a îndeplinit întotdeauna cu credinţă şi în mod serios obligaţiile internaţionale’, în pofida ‘pierderilor enorme’ suferite de Beijing în urma aplicării deciziilor Naţiunilor Unite.

‘Este imperativ (…) să fie făcute ajustări’ în beneficiul civililor nord-coreeni, adăugă misiunea chineză la ONU, amintind că a propus la sfârşitul anului 2019 împreună cu Rusia o rezoluţie care să permită ridicarea interdicţiilor referitoare în special la pescuit şi textile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

Conferința regională ‘Banii în politică’: Autorităţile R. Moldova au discutat despre desfășurarea campaniilor electorale

Conferința regională 'Banii în politică': Autorităţile R. Moldova au discutat despre desfășurarea campaniilor electorale Globalizarea și digitalizarea au schimbat modul de desfăşurare a campaniilor electorale,...

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena

Gherasimov a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat la cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.