Regina care a fost închisă într-o cameră timp de 46 de ani

Publicat:

Regina care a fost închisă într-o cameră timp de 46 de ani

Ioana de Castilia, cunoscută și sub numele de „Ioana cea nebună”, a fost o regină controversată, care a condus Spania și Portugalia în secolul al XV-lea. A avut o soartă tragică, fiind închisă într-o cameră timp de 46 de ani. În plus, a umblat cu sicriul soțului ei opt luni, pentru a-l îngropa în alt loc.  

Născută pe 6 noiembrie 1479 în vechiul oraș vizigot Toledo, capitala Castiliei, Ioana de Castilia a fost al treilea copil și a doua fiică a reginei Isabela Catolica și a lui Ferdinand al II-lea de Aragon. Din 1495, începuse să dea semne de scepticism religios și lipsă de devotament față de ritualurile creștine, lucru care a șocat-o pe mama ei, ordonând ca secretul copilului să nu fie dezvăluit nimănui.


În 1496, la vârsta de 16 ani, prințesa s-a logodit cu Prințul Filip cel Frumos, fiul împăratului Maximilian I al Imperiului romano-german și al primei sale soții, Maria de Burgundia, căsătoria fiind o alianță între Casa de Habsburg și Casa de Trastamara. În luna august a aceluiași an, Ioana a părăsit portul Laredo din nordul Spaniei la bordul unui vas condus de căpitanul Juan Perez, cu o flotă formată din 19 nave și caravele, cărora li s-au alăturat alte 60 de vase comerciale, pentru a demonstra bogăția coroanelor Castiliei și Aragonului.

A primit titlul de prințesă de Asturia

Între 1498 și 1507, cuplul a avut 6 copii, 2 viitori împărați și 4 viitoare regine. Din păcate, Ioana nu a avut un soț fidel, acesta a început să aibă aventuri cu alte femei, iar asta a făcut-o pe prințesă să aibă frecvent crize de gelozie. Bineînțeles, la acea vreme, când soția și misiunea legitimă a căsătoriei era aceea de a procrea, iar relațiile extraconjugale erau considerate firești, comportamentul Ioanei nu era văzut deloc cu ochi buni.

Moartea singurului ei frate și a surorii sale mai mari au făcut-o pe Ioana moștenitoare a tronului spaniol. În 1502, curtea Castiliei a recunoscut-o ca succesor de drept, iar ea a plecat cu soțul ei în Spania pentru a primi titlul de prințesă Asturia.

În 1503, a născut un băiat pe care l-a numit Ferdinand. Ulterior, a dorit să se întoarcă la soțul ei, care plecase între timp în Flandra, dar a fost închisă în castelul La Motta, sub supravegherea episcopului Fonseca, de către mama ei, care începuse să pună la îndoială sănătatea mintală a fiicei sale. Ioana a devenit regină după moartea mamei sale, în 1504. Tatăl ei, Ferdinand, și-a pierdut titlul de rege al Castiliei, iar acesta nu a putut accepta așa ceva, ba chiar a convins curtea că Ioana este bolnavă și nu poate conduce regatul de una singură.

Soțul ei, Filip cel Frumos, care nu era mulțumit cu regența și visa să devină rege, a emis monede cu numele „Filip și Ioana, rege și regină a Castiliei, Leonului și Arhiduci de Austria”, dar a început să se plângă și el de acțiunile soției sale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.