Regina Cubei a compromis tot”. O spioană a memorat secrete americane 17 ani și le-a dezvăluit Havanei

Publicat:

‘Regina Cubei a compromis tot’. O spioană a memorat secrete americane 17 ani și le-a dezvăluit Havanei

O femeie supranumită “Regina Cubei” a dezvăluit secrete americane regimului de la Havana timp de 17 ani. A fost spion pentru Cuba încă de când era studentă la Institutul Johns Hopkins de Studii Internaționale Avansate scrie digi24.ro.

Nu este singurul spion cubanez prins în SUA, dar este considerată unul dintre cei mai periculoși. A stat 20 de ani în închisoare și acum locuiește în Puerto Rico unde este considerată erou. Ana Montes a fost recrutată în timp ce era studentă la Institutul Johns Hopkins de Studii Internaționale Avansate în anii 1980.


Tatăl ei era medic al armatei americane, iar frații ei lucrau pentru FBI. Peter Lapp, un agent special retras al FBI, care a făcut parte din echipa care a condus ancheta Montes, a spus că Havana nu își plătește spionii, așa că americanii care spionează pentru Cuba nu o fac pentru bani, ci mai degrabă sunt conduși de ideologie. Cuba nu are tehnologie avansată cu care să spioneze, dar folosește cu succes inteligența umană pentru a afla secrete, a spus analistul Brian Latell. “Ofițerii lor, agenții lor de informații sunt foarte, foarte buni”, a spus Latell. “Își cunosc meseria.

O practică cu multă pricepere și cu disciplină. Și atunci când recrutează, sunt foarte atenți la modul în care recrutează și cum comunică”, a adăugat el.

“Simt că ceea ce am făcut a fost corect din punct de vedere moral. Că am fost fidelă principiilor care au fost corecte”, le-a spus Montes anchetatorilor FBI după arestarea ei, conform unei transcriere desecretizate obținute de CBS News.

Fostul ambasador al SUA Victor Manuel Rocha, care în aprilie a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a fost și el recrutat de Cuba în perioada în care era la facultate.

El a declarat că a fost influențat de politica radicală a vremii când călătorea în Chile la sfârșitul anilor 1970. Rocha a servit în guvernul SUA ca și consultant guvernamental timp de 40 de ani. În tot acest timp, a fost și agent secret pentru Cuba. Rocha a fost diplomatul nr. 2 la ambasada SUA din Buenos Aires, membru al Consiliului de Securitate Națională și a devenit ambasador în Bolivia. În timp ce Cuba este cunoscută pentru trabucuri și rom, principalul său “export” putea fi considerat însă secretele americane, pe care țara le schimba și le vindea dușmanilor Americii din întreaga lume.

Jose Cohen, un ofițer de informații cubanez care a dezertat în SUA în 1994, a dezvăluit FBI informații vitale care au condus la investigarea a peste 100 de agenți cubanezi suspectați. El a predat, de asemenea, un cod de criptare, care a ajutat la deblocarea comunicațiilor dintre serviciile de informații cubaneze și agenții lor din Statele Unite. În cele din urmă, traseul i-a condus pe anchetatori la Ana Montes.

După arestarea ei, în 2001, oficialii americani au spus că a expus aproape în întregime operațiunile de informații americane în Cuba și că este printre “cei mai periculoși spioni” prinși de SUA. Montes a petrecut ani de zile memorând informații clasificate la locul de muncă, a spus Peter Lapp.

Când ajungea acasă, le nota. Se întâlnea la fiecare două sau trei săptămâni cu responsabilul cubanez de informații cu care ținea legătura. “Toți cei care lucrează pentru comunitatea de informații pleacă acasă cu informații clasificate memorate”, a spus Lapp. “Și nu poți opri asta cu paznici și tehnologie. Este pur și simplu de neînvins.”

Michelle Van Cleave, care a fost șefa departamentului de contrainformații în mandatele președintelui american George W Bush, a declarat Congresului în 2012 că Montes “a compromis tot – practic tot – ceea ce știam despre Cuba și despre modul în care operam în Cuba”.

“Așadar, cubanezii erau conștienți de tot ce știam despre ei și puteau folosi asta în avantajul lor. În plus, ea a putut influența rapoartele despre Cuba prin conversațiile ei cu colegii și a găsit, de asemenea, o oportunitate de a oferi informațiile pe care le-a dobândit altor puteri”, a spus Van Cleave.

După arestarea ei, Montes a fost acuzată că a deconspirat identitățile a patru spioni americani și a oferit cubanezilor o cantitate uriașă de materiale clasificate. De asemenea, ea a dezvăluit existența unui program prin satelit folosit de SUA pentru a spiona alte țări. Ea a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare. Judecătorul care a dat sentința a spus că Montes a pus în pericol “națiunea ca întreg”. Cum au fost prinși spionii Fostul ambasador al SUA Victor Manuel Rocha a fost prins după ce s-a întâlnit cu un agent FBI sub acoperire. Pretinzând că este un ofițer de informații cubanez, agentul a cerut să se întâlnească cu Rocha în 2022.

Agentul FBI l-a înregistrat pe Rocha cu o cameră ascunsă la trei întâlniri din Miami. Potrivit plângerii penale, Rocha s-a lăudat că a scăpat cu zeci de ani de spionaj memorând secretele pe care le-a furat. Rocha a descris SUA drept “inamic” în timp ce vorbea cu agentul sub acoperire. Procurorul general Merrick Garland a anunțat arestarea lui Rocha în decembrie anul trecut.

Rocha, în vârstă de 73 de ani, i-a spus unui judecător că îi pare profund rău. El a pledat vinovat în februarie și a mărturisit că a acționat ca agent al guvernului cubanez. Rocha cooperează în prezent cu anchetatorii.

Montes a fost supravegheată de FBI timp de un an înainte de arestarea ei. Lapp și partenerul său, Stephen McCoy, au fost reținuți în 2001. Ea a pledat vinovată de spionaj și așa a scăpat de închisoarea pe viață. Montes le-a spus agenților că singurul ei regret a fost că a fost forțată să coopereze cu FBI ca parte a acordului de pledoarie.

Ea a fost eliberată în ianuarie anul trecut, după ce a ispășit 20 de ani într-o închisoare federală. Acum locuiește în Puerto Rico, unde unii o consideră erou. Prin intermediul unui avocat, ea a refuzat cererea 60 Minutes pentru un interviu.  Chiar dacă Rocha a cooperat și Montes și-a ispășit pedeapsa în închisoare, Lapp crede că există și alți spioni infiltrați în guvernul SUA.

“Nu există nicio îndoială că cubanezii, rușii și nu numai încă sunt infiltrați în guvernul nostru, sunt indivizi care le sunt loiali țărilor lor, nu nouă”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.