Regina Elisabeta şi lideri din întreaga lume comemorează ‘D-Day’ la Portsmouth

Publicat:

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit şi lideri din întreaga lume le-au mulţumit personal miercuri, la Portsmouth, veteranilor celei mai mari debarcări din istorie, cea din Normandia, de la 6 iunie 1944, care a grăbit sfârşitul celui de-al doilea război mondial, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Regina, prinţul Charles, şefii de state şi guverne prezenţi în portul englez s-au ridicat în picioare pentru a-i aplauda pe veteranii cu piepturile încărcate de medalii, aflaţi pe o scenă uriaşă, lângă o gardă de onoare, la aniversarea evenimentului rămas în istorie ca D-Day.


Citește și : ‘Cine a pierdut aseară 590 de kg de cannabis?’ – Întrebarea plină de sarcasm a poliției indiene pe rețelele de socializare (FOTO)

“Generaţia războiului – generaţia mea – este rezistentă şi sunt încântată să fiu alături de dumneavoastră astăzi, la Portsmouth”, a spus suverana în vârstă de 93 de ani. “Eroismul, curajul şi sacrificiul celor care şi-au dat viaţa nu vor fi uitate niciodată. Cu modestie şi cu plăcere, în numele întregii ţări – de fapt al întregii lumi libere – vă spun tuturor: vă mulţumim!”, a exprimat ea sentimentele faţă de foştii combatanţi.

Preşedintele american Donald Trump, care şi-a încheiat miercuri vizita de trei zile în Regatul Unit, a citit o rugăciune din 1944 a predecesorului său din anii războiului, Franklin Delano Roosevelt: “Inamicul este puternic. Ne poate arunca înapoi forţele, dar ne vom întoarce iar şi iar, şi ştim că prin îndurarea Ta şi prin dreptatea cauzei noastre, fiii noştri vor triumfa”.

Din partea Germaniei învinse în război, Angela Merkel a declarat că eliberarea ţării sale de nazism a adus lucruri “de care putem fi mândri: reconciliere şi unitate în Europa, dar şi întreaga ordine postbelică, aceea care ne-a adus pacea timp de peste şapte decenii până acum”. “Faptul că pot fi aici în calitate de cancelar al Germaniei, că putem sta unii lângă alţii pentru pace şi libertate – este un dar al istoriei pe care trebuie să-l preţuim şi să-l păstrăm”, a spus ea.

Au mai participat la ceremonie preşedintele Franţei, Emmanuel Macron; premierul Canadei, Justin Trudeau; premierul Australiei, Scott Morrison; lideri şi personalităţi din alte 16 state.

Ţările reprezentate la aniversare – Australia, Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Polonia, Regatul Unit, Slovacia şi Statele Unite – au convenit asupra unei proclamaţii pentru “a garanta că ororile inimaginabile ale acelor ani nu se vor repeta niciodată”.

La debarcarea aliată din Normandia au luat parte peste 150.000 de militari, care s-au îmbarcat la Portsmouth şi în împrejurimi. Operaţiunea cu nume de cod Overlord a fost comandată de generalul american Dwight D. Eisenhower şi nu a fost niciodată egalată ca amploare de un alt asalt amfibiu: au fost implicate aproape 7000 de nave, pe o porţiune de 80 de kilometri din ţărmul Franţei.

Citește și : Românii, în topul expulzărilor din Franța – Parisul a cheltuit pentru repatrieri 468 de milioane de euro anul trecut

Infanteriştii care au participat la desant au fost mai ales americani, britanici şi canadieni – unii încă foarte tineri. Ei au debarcat sub focul mitralierelor şi artileriei germane, iar supravieţuitorii îşi amintesc că marea era roşie de sânge, iar aerul se învolbura de explozii. Mii de luptători au căzut de ambele părţi, iar rândurile de cruci albe le onorează memoria în cimitire din nordul Franţei. Celor rămaşi în viaţă, chiar şi numele de cod ale sectoarelor invaziei – Utah, Omaha, Gold, Juno şi Sword – le pot încă umple ochii de lacrimi.

“Eram îngrozit. Cred că toţi erau”, îşi aminteşte veteranul John Jenkins, acum în vârstă de 99 de ani, care a debarcat pe plaja Gold. “Camarazii nu ţi-i uiţi niciodată, fiindcă am trecut împreună prin toate”.

După un spectacol de o oră pentru rememorarea evenimentelor şi după zboruri demonstrative ale unor aeronave militare istorice, liderii politici prezenţi s-au întâlnit cu veteranii. Preşedintele american şi soţia sa, Melania Trump, alături de prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, au strâns mâinile câtorva dintre ei şi le-au ascultat amintirile despre D-Day.

Miercuri seara, aproximativ 300 de veterani, trecuţi cu toţii de 90 de ani, se vor îmbarca pe nava Boudicca, rezervată special, şi vor traversa din nou Canalul Mânecii, ca în urmă cu 75 de ani, însoţiţi de vase ale Marinei Regale britanice şi de un avion Spitfire din vremea războiului.

https://twitter.com/itvnews/status/1136260519093030912

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.