X

Regiunea belgiană Valonia nu mai acordă licenţe de export pentru armament destinat forţelor aeriene saudite

Regiunea belgiană Valonia nu va mai vinde arme sau echipamente militare forţelor aeriene ale Arabiei Saudite, din cauza implicării acestora în conflictul din Yemen, a indicat joi executivul regional, confirmând o informaţie apărută în cotidianul L’Echo, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Ţinând cont de drama yemenită, ministrul-preşedinte (valon Elio Di Rupo) a refuzat acordarea de licenţe pentru armata aerului saudită care joacă un rol activ în conflict’, a menţionat cabinetul lui Di Rupo într-un comunicat transmis AFP.

Citește și : Turcia cere Rusiei să intervină pentru oprirea ofensivei siriene în Idlib

‘De altfel, ministrul-preşedinte refuză orice acordare de licenţe către Ministerul saudit al Apărării’, a adăugat sursa citată.

În schimb, gărzile regală şi naţională ale regatului saudit vor continua să beneficieze de livrări de arme.

‘Aceste arme sunt destinate strict protejării membrilor familiei regale (garda regală) şi siturilor religioase emblematice sau protejării ţării (garda naţională) în interiorul frontierelor saudite. Ele nu au ca finalitate să fie utilizate în Yemen’, argumentează executivul regiunii francofone.

În Belgia, atribuirea de licenţe de export producătorilor de armamente intră în competenţa executivelor regiunilor (Flandra, Valonia şi Bruxelles).

Potrivit cotidianului L’Echo, Riadul a devenit recent principalul client al Valoniei pe această piaţă, cu vânzări estimate în 2018 la 225 de milioane de euro, adică aproape un sfert din totalul de 950 milioane.

Liga drepturilor omului (LDH) a salutat ‘angajamentul luat pentru viitor’ de Elio Di Rupo, dar a regretat lipsa de transparenţă cu privire la licenţele în curs.

Decizia fostului premier socialist belgian (2011-2014), devenit preşedinte al Valoniei la mijlocul anului trecut, survine într-un moment în care prezenţa în Marea Mânecii a companiei maritime saudite Bahri continuă să provoace revolta unor ONG-uri în Franţa şi în Belgia.

Citește și : Jihadiştii francezi, condamnaţi la moarte în Irak, fac apel la ONU pentru repatriere

În Franţa, 17 ONG-uri au denunţat miercuri sosirea, prevăzută să aibă loc loc după-amiază la Cherbourg, a navei cargo Bahri Yanbu, pe care o suspectează că va încărca arme de fabricaţie franceză susceptibile să fie utilizate în Yemen.

În Belgia, compania Bahri este suspectată că încarcă în mod regulat la Anvers arme folosite în acelaşi conflict. La iniţiativa unor ONG-uri au fost lansate mai multe proceduri judiciare vizând suspendarea acestor livrări.

Tags: armeBelgiabruxellesechipamente militareFlandrafrantavalonia
Categorii: Diaspora