Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Publicat:

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi Isild le Besco, între 1998 şi 2000, cineastul fiind plasat sub control judiciar, transmite AFP.

Septuagenarul este suspectat de viol conjugal asupra actriţei Julia Roy, în 2013, şi de violarea unei persoane minore de către o persoană cu autoritate, în cazul actriţei Isild Le Besco, în perioada 1 noiembrie 1998 – 21 noiembrie 2000, a indicat Parchetul din Paris, la solicitarea AFP, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Benoit Jacquot a fost, de asemenea, plasat sub control judiciar strict, prin care i se impune în special să “nu exercite profesia de regizor” şi să nu aibă “apariţii publice în legătură cu activităţile care au permis săvârşirea infracţiunilor pentru care este acuzat”.

– “Anulare” –

“Mai mult decât o interdicţie profesională, este vorba despre o adevărată măsură de anulare judiciară, pe baza unei investigaţii embrionare şi înainte de orice judecată. Evident că vom face recurs”, a răspuns pentru AFP avocata cineastului, Julia Minkowski.

Benoit Jacquot are, de asemenea, obligaţia “de a nu intra în contact cu martorii şi cu victimele” şi de a “nu desfăşura nicio activitate legată de minori”, dar şi de a “acorda o garanţie de 25.000 de euro”, a detaliat acuzarea.

Chestionat încă de luni la Brigada franceză pentru protecţia minorilor a Direcţiei regionale a poliţiei judiciare (DRPJ) din Paris, Jacquot, în vârstă de 77 de ani, a răspuns la întrebările anchetatorilor, potrivit unei surse apropiate cazului, şi a negat acuzaţiile formulate la adresa sa.

Inculparea sa constituie “un pas foarte important în cadrul procedurii judiciare pentru Julia Roy”, în vârstă de 42 de ani, care a jucat în patru dintre filmele regizorului, din 2016 până în 2021, şi este “în stare de stres post-traumatic profund şi persistent”, a comentat avocata sa, Margot Pugliese.

“Felicităm faptul că justiţia a luat exact măsura faptelor penale” denunţate, a adăugat avocatul lui Isild Le Besco, Benjamin Chouai.

Le Besco, în vârstă de 41 de ani, a lucrat la şase filme cu Benoit Jacquot, pe care l-a cunoscut când avea 16 ani şi pe care îl acuză acum de violenţă sexuală, psihologică şi fizică.

“Cred că Benoit nu este un bărbat care doreşte cu bună ştiinţă să facă rău. (…) Benoit este altceva: are această dorinţă de putere absolută, de control”, a declarat ea într-un interviu publicat miercuri de revista Elle.

– Noi plângeri împotriva lui Doillon –

Benoit Jacquot a fost reţinut luni, alături de un alt regizor renumit, Jacques Doillon, în vârstă de 80 de ani, vizat de acuzaţii de viol.

Măsura luată în cazul lui Jacques Doillon a fost suspendată marţi seară “din motive medicale”, potrivit Parchetului din Paris, care analizează în continuare “modalităţile de urmărire” în cazul său.

În faţa poliţiei, Doillon a fost confruntat în special de Joe Rohanne, o persoană trans non-binară, care a depus plângere pentru trei violuri, agresiune şi violenţă psihologică, a confirmat pentru AFP avocata sa, Laure Heinich.

Le Monde a dezvăluit plângerea acestei persoane miercuri seară, precum şi pe cea a două femei care îl acuză pe Jacques Doillon de viol, respectiv de tentativă de viol.

Avocata regizorului, Marie Dosé, nu a dorit să comenteze.

Ancheta preliminară a fost declanşată după ce o altă actriţă, Judith Godreche, a depus plângere împotriva celor doi regizori. Cu toate acestea, ea nu se încadrează în sfera de aplicare a investigaţiilor lansate în cadrul anchetei judiciare deschise.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

“Aceste plângeri (ale actriţelor Isild Le Besco şi Julia Roy, n.r.) nu sunt prescrise. Perioada pe care am denunţat-o este prescrisă. Dar simt că mă fac auzită prin această decizie”, a reacţionat Judith Godreche pe Instagram după anunţarea deciziilor Parchetului.

În vârstă de 52 de ani, actriţa l-a acuzat public pe Benoit Jacquot de viol, la începutul lunii februarie, apoi pe Jacques Doillon de agresiune sexuală, declanşând o nouă furtună în cadrul dezvăluirilor făcute de mişcarea #MeeToo în cinematografia franceză, zguduind chiar şi ceremonia Premiilor Cesar şi Festivalul de Film de la Cannes.

“Parchetul nu a luat încă o decizie în privinţa lui Jacques Doillon”, a remarcat miercuri Godreche. “Toate victimele lui şi eu ne ţinem respiraţia. Speranţa noastră persistă”, a adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.