X

Regizorul iranian Jafar Panahi, aflat într-o închisoare din Teheran, intră în greva foamei

Regizorul iranian premiat Jafar Panahi, care se află de şase luni într-o închisoare din Teheran, a anunţat că a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de condiţiilor sale de detenţie, conform unei declaraţii făcută publică joi de soţia sa, transmite AFP, potrivit agerpres.

Jafar Panahi, ale cărui filme au fost premiate la mai multe festivaluri europene de film, a fost arestat în iulie, cu puţin timp înainte declanşării valului de proteste care zguduie regimul iranian din septembrie.

Citește și : Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în ‘următoarea Ucraină’

În pofida speranţelor pentru eliberarea sa luna trecută, Jafar Pahani rămâne în detenţie în închisoarea Evin din Teheran.

“Astăzi, la fel ca multe persoane captive în Iran, nu am de ales decât să protestez împotriva acestui comportament inuman cu ceea ce am mai scump: viaţa mea”, a spus el.

“Voi refuza să mănânc, să beau şi să iau orice medicament până când voi fi eliberat”, a declarat regizorul, a cărui grevă a foamei a început la 1 februarie.

“Voi rămâne în această stare până când, poate, corpul meu fără viaţă va fi eliberat din închisoare”, a adăugat el.

Jafar Pahani, în vârstă de 62 de ani, a fost arestat la 11 iulie şi a fost condamnat la o pedeapsă de şase ani de închisoare, pronunţată în 2010 pentru “propaganda împotriva sistemului”. Deţinut timp de două luni în 2010, după ce a susţinut mişcarea de protest din 2009 împotriva realegerii ultra-conservatorului Mahmud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al Republicii Islamice, cineastul beneficia de un regim de eliberare condiţionată care putea fi revocat în orice moment.

Arestarea sa din iulie a venit după ce s-a prezentat la parchetul din Teheran pentru a urmări cazul unui alt regizor premiat, Mohammad Rasoulof, care fusese reţinut cu câteva zile în urmă. Acesta din urmă a fost eliberat din închisoare la 7 ianuarie, după ce a primit o învoire de două săptămâni din motive medicale.

La 15 octombrie, Curtea Supremă a anulat condamnarea lui Jafar Panahi şi a dispus un nou proces, oferind avocaţilor săi o speranţă pentru eliberare.

În palmaresul cineastului se numără un Leu de Aur obţinut în 2000 la Veneţia pentru “The Circle” şi Premiul pentru scenariu la Cannes în 2018 cu “3 Faces”, la trei ani după ce pelicula sa “Taxi” a fost recompensată cu Ursul de Aur la Berlin.

Personalităţi din lumea filmului se numără printre miile de persoane arestate în Iran în cadrul răspunsului autorităţilor la protestele declanşate de moartea în detenţie a unei tinere iraniene de origine kurdă, Mahsa Amini, reţinută pentru că ar fi încălcat un cod vestimentar strict impus femeilor.

Citește și : Tancurile Ucrainei nu vor face ‘mare brânză’ în absența avioanelor militare moderne

Actriţa Taraneh Alidoosti, care a postat imagini în care apare fără vălul islamic, s-a numărat printre persoanele reţinute, ea fiind eliberată la începutul lunii ianuarie, după aproape trei săptămâni în detenţie.

Tags: inchisoareJafar PanahiMahmud Ahmadinejadprotestteheran
Categorii: Sinteze