X

Regizorul Kirill Serebrennikov şi-a pierdut funcţia de director artistic al Centrului Gogol din Moscova

Regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov, condamnat anul trecut la închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri într-un proces considerat politic de către susţinătorii artistului, şi-a pierdut marţi funcţia de director artistic al Centrului Gogol din Moscova după ce autorităţile municipale nu i-au mai prelungit contractul, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Serebrennikov a anunţat marţi pe Instagram că a fost informat de oficiali culturali moscoviţi că contractul său la acest teatru finanţat de stat va expira pe 25 februarie. El a afirmat că “ceva nou începe”, însă nu a oferit detalii.

Citește și : SE ÎNCHIDE primul post de radio independent din Ungaria

Plecarea din fruntea Centrului Gogol survine la opt luni după condamnarea sa la o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri, lumea culturală considerând că Serebrennikov a “plătit” pentru producţiile sale iconoclaste şi libertatea de exprimare în faţa conservatorismului autorităţilor ruse.

“Centrul Gogol, ca teatru şi ca idee, va continua să trăiască”, a spus Kirill Serebrennikov pe Instagram, însoţindu-şi postarea cu o fotografie a scrisorii trimise de Departamentul de Cultură din Moscova prin care era anunţat că contractul său, care expiră pe 25 februarie, nu va fi prelungit.

“Nu vă lăsaţi descurajaţi. Nu există viaţă sau libertate în descurajare”, a adăugat regizorul în vârstă de 51 de ani, care a fost numit director artistic al Centrului Gogol în 2014.

Fără a se opune deschis preşedintelui rus Vladimir Putin, Kirill Serebrennikov a criticat de mai multe ori presiunile la care sunt suspuşi artiştii ruşi, în timp ce lucrările sale, care abordează teme precum politica, religia sau sexualitatea, sunt criticate în mod regulat de militanţii ortodocşi şi de autorităţi.

Citește și : Ţara cu cele mai multe execuţii din lume CONDAMNĂ la MOARTE încă cinci persoane

Kirill Serebrennikov s-a remarcat cu filmul său “Leto”, despre viaţa rockerului sovietic Viktor Ţoi, premiat în 2018 la Festivalul de la Cannes şi al cărui montaj a fost terminat în reşedinţa regizorului, în timp ce acesta se afla în regim de arest la domiciliu.

Din cauza aceleiaşi măsuri, Kirill Serebrennikov a lipsit la sfârşitul anului 2017 la Teatrul Bolşoi din Moscova la premiera spectacolului “Nureev”, dedicat fostului balerin sovietic decedat în Occident în 1961. Şi acel spectacol a stârnit controverse, iar premiera sa a fost amânată cu şase luni.

Tags: InstagramKirill SerebrennikovmoscovaTeatrul BolşoiVladimir Putin
Categorii: Diaspora