X

Regizorul rus Serebrennikov pregătea, înainte de a fi arestat, un spectacol dedicat unui fotograf chinez persecutat

Regizorul rus Kirill Serebrennikov pregătea, înainte de a fi reţinut şi apoi plasat în arest la domiciliu, la Moscova, în august 2017, un spectacol care urma să fie jucat în cadrul Festivalul de teatru de la Avignon, dedicat fotografului chinez Ren Hang, cenzurat de autorităţile de la Beijing pentru creaţiile lui îndrăzneţe, potrivit regizorului francez David Bobée, citat de AFP, scrie agerpres.

”Când a fost reţinut, Kirill purta discuţii cu mine, pentru ca eu să-i produc viitorul spectacol de teatru aici, la Festivalul de la Avignon”, a precizat pentru AFP artistul francez.

Citește și : Salvini: Nicio singură altă persoană să nu ajungă în ambarcaţiuni în Italia

”Dorea să realizeze un spectacol foarte puternic despre viaţa şi opera lui Ren Hang, un fotograf chinez, ale cărui lucrări au fost catalogate drept pornografice, şi care a fost agresat de presă, cenzurat în permanenţă, sfârşind prin a se sinucide anul trecut”, a precizat David Bobee.

David Bobée îi va aduce un omagiu lui Kirill Serebrennikov, directorului artistic al Centrului Gogol din Moscova, în cadrul Festivalului de la Avignon, una dintre cele mai prestigioase reuniuni dedicate teatrului şi spectacolului, care va debuta vineri.

Regizorul francez îi va consacra artistului rus unul dintre episoadele ”foileton”, spectacole jucate în aer liber, prezentate gratuit privitorilor şi care, anul acesta, vor avea ca temă discriminarea de gen.

”Nu vreau să-l reduc pe Kirill la problematica LGBT. Da, este homosexual, nu este un secret, a fost bruscat, ameninţat cu moartea, catalogat pedofil de către Biserica ortodoxă, autorităţi, presă, am citit totul despre asta, este josnic”, a precizat David Bobée.

În opinia regizorului francez, problematica genului ”nu are legătură cu sexualitatea, ci cu libertatea de a fi ceea ce dorim să fim (…), iar ceea ce doresc Putin şi tiranii lui este să-i blocheze libertatea de exprimare.”

Piesa despre Ren Hang, cunoscut pentru fotografiile nud pe care le-a realizat, ”ar fi trebuit jucată aici, era planificat, aşa că este important să fie aici”, a continuat regizorul francez.

În cadrul unei iniţiative similare celei de la Festivalul de Film de la Cannes, la care Kirill Serebrennikov nu a putut să ajungă pentru a asista la proiecţia filmului său ”Leto”, un scaun gol îi va fi rezervat artistului rus, însoţit de un text dedicat.

Citește și : Guvernul german şi cel ungar au ‘viziuni diferite’ cu privire la abordarea migraţiei, constată Merkel

”Acest scaun neocupat va fi dedicat tuturor oamenilor încarceraţi, torturaţi, tuturor scaunelor goale de pe această planetă”, a subliniat David Bobée.

Arestarea regizorului Kirill Serebrennikov, în 2017, pentru deturnare de fonduri publice, acuzaţie pe care acesta o respinge, a provocat o undă de şoc în cercurile culturale ruseşti şi din lumea întreagă, ai căror reprezentanţi au denunţat reţinerea artistului, considerând că aceasta a avut o motivaţie politică.

Ren Hang, unul dintre fotografii cu cel mai mare potenţial artistic din ţara sa, s-a sinucis la vârsta de 29 de ani, în februarie 2017, potrivit relatărilor presei. Luptând de mult timp cu depresia, artistul a obţinut faima internaţională după ce a fost cenzurat de autorităţile din ţara lui.

Tags: BeijingdomiciliumoscovaRen HangSerebrennikov
Categorii: Diaspora