X

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, liber după cinci ani, după schimbul de prizonieri dintre Moscova şi Kiev

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, care, în 2015, a fost încarcerat într-un penitenciar rusesc pentru a executa o pedeapsă de 20 de ani pentru terorism, fapt care a indignat opinia publică internațională, este unul dintre prizonierii incluși în schimbul desfășurat sâmbătă între Rusia și Ucraina, potrivit mediafax.

Cele două țări fac, sâmbătă, un schimb istoric de 70 de prizonieri, un gest foarte aşteptat, având în vedere că administraţiile de la Moscova şi Kiev sunt în conflict, de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi începutul conflictului din estul Ucrainei în 2014, potrivit Le Figaro.

Citește și : 52% dintre italieni au o opinie negativă despre noul guvern Conte (sondaj)

Autobuzele care transportau prizonieri ucraineni dintr-o închisoare din Moscova au sosit sâmbătă pe aeroportul Vnukovo din capitala rusă. Printre prizonierii ucraineni se mai numără 24 de marinari care au fost capturaţi de Rusia în noiembrie 2018, dar și jurnalistul Roman Șușenko.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, joi, că un schimb de prizonieri între țara sa și Ucraina va avea loc curând, după ce o instanță din Kiev a decis eliberarea unui bărbat suspectat că ar fi fost implicat în prăbușirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina, în 2014.

Originar din Crimeea, anexată Rusiei în 2014, Oleg Sentsov executa o pedeapsă de 20 de ani în închisoarea rusească din Labytnangi, în nordul Siberiei, după ce a fost condamnat pentru terorism. Justiția rusă l-a acuzat că a pus la cale mai multe atacuri după anexarea peninsulei Crimeea.

Pe 5 octombrie 2018, regizorul a pus capăt, după 144 de zile, unei greve a foamei, după ce președintele rus Vladimir Putin a respins cererea acestuia de eliberare a deținuților ucraineni.

La Kiev, Dnepr și Odesa, ca și în alte localități de pe teritoriul Ucrainei au fost organizate demonstrații de solidaritate cu regizorul care a intrat în greva foamei pe 14 mai 2018.

Detenția regizorului a fost calificată de partea ucraineană drept ilegală.

În august 2015, un judecător de la Tribunalul din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei, l-a condamnat pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, la 20 de ani de închisoare, pentru “terorism”. Instanţa rusă a considerat că Oleg Sentsov şi Alexander Kolchenko, un activist ucrainean de extrema stângă, se fac vinovaţi de faptul că au complotat împotriva statului rus, încercând să pună bazele unei grupări teroriste în Peninsula Crimeea. Alexander Kolchenko a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un lagăr cu un regim sever de muncă.

Citește și : Uniunea Europeană salută schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina

La momentul respectiv, Amnesty International a spus că procesul lui Oleg Sentsov a fost “fatal viciat”, notând de asemenea faptul că o serie de plângeri credibile făcute de acuzaţi, care au spus că au fost torturaţi, au fost complet ignorate de tribunalul rus. “Întregul proces a fost creat pentru a transmite un mesaj. Se înscrie în propaganda de război folosită de Rusia împotriva Ucrainei şi aminteşte de procesele-spectacol în care disidenţii erau judecaţi în epoca stalinistă”, a declarat atunci Heather McGill, expert în probleme euroasiatice pentru Amnesty International.

În vârstă de 42 de ani, Oleg Sentsov a devenit o figură marcantă a protestatarilor din Maidan, piaţa centrală din Kiev, care l-au constrâns pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să renunţe la putere. Cineastul locuia în Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei care a votat, într-un referendum contestat de majoritatea comunităţii internaţionale, alipirea la Rusia.

Oleg Sentsov este cunoscut graţie filmului său din 2011 “Jucătorul/ Gamer”, un lungmetraj despre un adolescent care încearcă să scape de realitate cu ajutorul jocurilor video.

Sentsov şi Kolchenko, alături de alţi doi cetăţeni ucraineni, au fost arestaţi în Peninsula Crimeea în mai 2014, după anexarea acestei peninsule de către Rusia. Ei au fost acuzaţi că au incendiat birourile în care funcţionau două organizaţii ruse şi că plănuiau o serie de atacuri violente – acuzaţii pe care ei le-au negat. În timpul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, Sentsov şi Kolchenko au oferit alimente soldaţilor ucraineni care erau înconjuraţi în bazele lor militare de trupele de elită ale Rusiei.

Oleg Sentsov a declarat că a fost torturat şi ameninţat cu violul în timpul perioadei de detenţie care a precedat procesul său, însă anchetatorii ruşi spun că regizorul prezintă “tendinţe sado-masochiste” şi că şi-a provocat singur mai multe răni şi vânătăi.

Sentsov a fost desemnat laureatul premiului Saharov pentru libertatea de gândire pe 2018, o distincție prin care Parlamentul European sprijină drepturile omului.

Tags: crimeeakievMalaysia AirlinesOleg SentsovprizonieriRoman Șușenkorusiaucraina
Categorii: Diaspora