X

Reguli olandeze anti-Covid: Muzeele și orchestrele organizează un protest cu frizeri şi coafeze

Sub privirea lui Van Gogh, Robyn îi face manichiura clientei ei. Încărcată cu grunduri și lacuri, o masă lungă sub autoportretele maestrului olandez a transformat Muzeul Van Gogh din Amsterdam într-un salon de cosmetică, transmite BBC.

Directorul muzeului, Emilie Gordenker, speră că acest protest, împreună cu altele din Țările de Jos, va evidenția ceea ce ea crede că este o inconsecvență în politica guvernamentală.

Citeşte şi: Pentru testarea Covid, nasul poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluţie – Black News

Conform regulilor olandeze, muzeele, teatrele, barurile și cafenelele nu au voie să se deschidă, dar frizerii, cosmeticienii și sălile de sport pot. De aceea, cosmeticienii ofereau nail art cu flori de cireș și noapte înstelată inspirată de maestru.

„O vizită la muzeu este o vizită sigură și la fel de importantă ca și mersul la un salon de unghii, poate mai mult. Le cerem doar să fie consecvenți… să facă regulile într-un mod în care toată lumea le înțelege. În acest moment, pare că lipsesc”, a spus Gordenker.

Muzeul Van Gogh a fost una dintre multele instituții care au participat:

Vandaag veranderde het Limburgs #Museum – als onderdeel v/d landelijke #actie v/d @Museumverenigin – voor 1 dag in een #sportschool. Omdat de actie niet werd toegestaan, hebben onze eigen collega’s hun werkplek verlaten voor een actieve zumba-sessie. ? #museumgym #opencultuur pic.twitter.com/bBZXbzdlvs

— Limburgs Museum (@LimburgsMuseum) January 19, 2022

Gordenker a subliniat că acțiunea de miercuri a fost diferită de cea a protestatarilor anti-lockdown, anti-vaccin, care își exprimă în mod regulat nemulțumirea în spaţiul public din afara Muzeului Van Gogh, în măsura în care instituțiile respectă regulile.

Oricine asista la tratamentele performative trebuia să arate un cod QR, să păstreze distanța fizică și să poarte mască.

Multe sectoare ale societății împărtășesc opinia că strategia guvernului este ilogică și contradictorie.

This man was getting his hair cut at the Van Gogh Museum

„Nu este în regulă, eu îmi pot face treaba și cei de la muzeu nu”, a spus Mischa, un frizer, care și-a transportat tradiționalul scaun de frizer, oglinda și aparatele de tuns la intrarea în Muzeul Van Gogh.

“Uită-te în jurul tău. E atât de mult spațiu și oamenii pot fi într-un supermarket cu 300 de oameni, e o nebunie.”

Dar nu se simțea anxios, lucrând atât de aproape de capodoperele lui Van Gogh? „Numai îngrijorat că voi tăia urechea cuiva, așa cum a făcut Vincent”, a glumit el.

Haircuts were carried out in the Concertgebouw as the orchestra played under conductor Susanna Mälkki

De cealaltă parte a pieței muzeului din Amsterdam, Concertgebouw a oferit la 50 de persoane o repetiție orchestrală însoțită de foarfecele unui coafor, lucrând pe scenă. Orchestrelor olandeze li se permite în prezent să repete, dar fără public.

Orchestra a spus că a fost concepută „pentru a le îmbogăți viața cu puterea muzicii simfonice într-un moment în care toată lumea are nevoie de inspirație”.

În Țările de Jos, personalul era conștient că ar putea fi întrerupt la mijloc.

Oamenii de aplicare a consiliului local au amenințat să treacă pe aici fără o programare, iar primarul Amsterdamului Femke Halsema a fost unul dintre câțiva lideri ai orașului care a avertizat că protestele culturale nu vor fi tolerate, oricât de elegante ar fi acestea.

Citeşte şi: CIA: ‘Sindromul Havana’ nu este a priori imputabil unei puteri străine – Black News

Ultimele cifre arată că săptămâna trecută, una din 72 de persoane din Olanda a fost testată pozitiv pentru coronavirus. În ciuda ratei mari de infectare, internările în spital au continuat să scadă.

„Într-un fel te face să trăiești”, a spus Marianna, care își face unghiile în umbra lui Van Gogh. Speranța ei era ca guvernul să vadă protestul și să înțeleagă că redeschiderea instituțiilor culturale contează pentru sănătatea mintală a oamenilor.

“Toată lumea este într-o dispoziție întunecată; fiica mea de 11 ani pare deprimată. Dacă iei expresia culturală, adunarea, atunci pentru ce suntem aici, ce ne mai rămâne?”

Tags: amsterdamcoaforMuzeeMuzeul Van Gogholanda
Categorii: DiasporaȘtirile zilei