Reînnoirea acordului privind exportul cerealelor prin Marea Neagră va fi discutată vineri

Publicat:

Reînnoirea aşa-numitului “acord privind cerealele”, al cărui ultim termen expiră pe 18 mai, va fi negociată de miniştrii adjuncţi ai Apărării din Rusia, Ucraina şi Turcia într-o reuniune ce va avea loc vineri la Istanbul, transmite EFE, potrivit agerpres.

Acest lucru a fost anunţat miercuri de ministrul apărării turc, Hulusi Akar, care a arătat că “părţile speră” că se va obţine o prelungire a acordului care permite exportul de cereale şi de alte produse agricole printr-un coridor securizat din Marea Neagră.


Citeşte şi: Razie cu aproape 300 de arestări într-o anchetă Europol asupra Dark Web – Black News

“Speranţa noastră este ca acordul privind cerealele să continue fără nicio întrerupere, deoarece acest acord este foarte important pentru ţările care au nevoie de el, precum şi pentru pacea şi stabilitatea regionale”, a spus Akar, citat de agenţia de presă Anadolu.

“Ca urmare a acceptării propunerii noastre de către ambele părţi, miniştrii adjuncţi ai Apărării din Turcia, Ucraina şi Rusia se vor întâlni la Istanbul, vineri, 5 mai. În cadrul reuniunii, vor fi discutate unele chestiuni, în special iniţiativa privind cerealele”, a subliniat ministrul turc.

“În acest context, putem spune că părţile speră că termenul va fi extins. Dorinţa noastră este de a prelungi această iniţiativă fără probleme”, a declarat Akar.

“Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră” a fost iniţial parafată în iulie anul trecut de către Ucraina şi Rusia, cu sprijinul Turciei şi al Naţiunilor Unite, pentru un termen de 120 de zile, care poate fi reînnoit pentru aceeaşi perioadă dacă niciuna dintre părţi nu renunţă la înţelegere.

Pe 18 martie, Moscova a fost de acord să prelungească pactul, dar numai pentru 60 de zile, şi a ameninţat că nu îl va mai prelungi dacă nu se vor face progrese în facilitarea fluxului de îngrăşăminte şi produse alimentare ruseşti către pieţele internaţionale.

Rusia reclamă că aceste exporturi, a căror facilitare a fost convenită cu Naţiunile Unite în paralel cu acordul privind exporturile de cereale ucrainene, se confruntă cu dificultăţi în principal din cauza efectelor colaterale ale sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Citeşte şi: Sudan: mitul arab al ‘stabilității’ contrarevoluționare a fost spulberat – Black News

Kremlinul solicită reconectarea băncii Rosselkhozbank la sistemul de comunicaţii financiare SWIFT, reluarea livrărilor de maşini agricole, piese de schimb şi servicii, precum şi eliminarea restricţiilor în materie de asigurări şi acces liber la porturi.

De asemenea, Moscova cere punerea în funcţiune a conductei de amoniac Togliatti-Odesa, paralizată de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, şi deblocarea conturilor şi activelor în străinătate ale companiilor ruse implicate în producţia şi transportul de alimente şi îngrăşăminte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.