X

Relațiile bilaterale dintre UE și Turcia sunt dificile (Mevlut Cavusoglu)

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a transmis miercuri Uniunii Europene că ‘s-a încheiat’ epoca în care blocul comunitar putea ‘să se comporte ca un stăpân’ şi a susţinut că viitorul relaţiilor Ankarei cu statele UE, dar şi cu SUA, depinde de atitudinea acestor ţări, informează agenţia EFE.

‘Dacă în anul 2018 Uniunea Europeană învaţă să respecte Turcia şi o vede ca un partener egal, dacă o evaluează în perspectiva de a fi membru cu drepturi depline al UE, atunci relaţiile noastre bilaterale vor fi mult mai solide’, a spus şeful diplomaţiei turce într-o declaraţie acordată cotidianului Hurriyet. ‘Epoca în care putea să se comporte ca un stăpân s-a încheiat’, a adăugat el, conform agerpres .

Cavusoglu a menţionat că Turcia va face o nouă încercare pentru a obţine din partea UE eliminarea vizelor de scurt sejur, care fac de mai mulţi ani obiect de negocieri între Ankara şi Bruxelles, urmând ca ţara sa să înainteze în scurt timp blocului comunitar noi propuneri pentru soluţionarea acestei chestiuni.

Citește și : Israelul le dă de ales migranţilor: Expulzarea sau puşcăria

Şeful diplomaţiei turce a admis că 2017 a fost un an problematic pentru relaţiile ţării sale atât cu UE cât şi cu SUA. ‘Voi vorbi pe 6 ianuarie cu ministrul de externe german. Nu avem nicio problemă cu Germania, deşi Germania şi alte câteva ţări au ceva cu noi, însă nu ne-au spus de ce. Dorim să aducem relaţiile noastre cu Germania într-o etapă mai bună’, a mai afirmat Cavusoglu, adăugând că are ca obiectiv şi ameliorarea relaţiilor cu Austria.

‘Anul 2017 a fost de asemenea problematic şi pentru relaţiile noastre cu SUA. Dar, cu toate acestea, sunt aliaţii noştri în NATO. Trebuie să avem relaţii bune, dar aceasta depinde de SUA. Dacă se poartă urât cu noi, vom răspunde cu aceeaşi monedă’, a conchis ministrul turc de externe.

Tags: ankaraAustriablocul comunitarbruxellesgermaniaMevlut CavusogluSUAturciaUE
Categorii: Diaspora