Relaţiile chino-taiwaneze: China denunţă remarcile “iresponsabile” ale Statelor Unite

Publicat:

China a denunţat vineri remarcile “iresponsabile” ale Statelor Unite, care acuză Beijingul de destabilizarea relaţiilor chino-taiwaneze după ce El Salvador a anunţat că a rupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în favoarea Beijingului, informează France Presse, potrivit agerpres.

“Statele Unite vor continua să se opună destabilizării de către China a relaţiilor chino-taiwaneze şi implicării sale politice în emisfera vestică”, a declarat joi Casa Albă într-un comunicat.


Citește și : Tot mai multe atacuri cu drone asupra principalei baze ruse din Siria

“Aceasta este o decizie care afectează nu numai El Salvador, dar de asemenea sănătatea economică şi securitatea tuturor din regiunea Americilor”, a adăugat aceeaşi sursă, precizând că SUA îşi vor reevalua legăturile cu El Salvador.

Ministerul chinez de Externe a reacţionat puternic vineri la “remarcile iresponsabile” ale Casei Albe.

“Nu este aceasta o ingerinţă în afacerile interne ale El Salvador ?”, s-a întrebat purtătorul de cuvânt Lu Kang într-o conferinţă de presă, repetând limbajul folosit de Statele Unite.

“Noi sfătuim unele persoane să respecte dreptul altor ţări de a-şi decide propriile afaceri interne şi externe şi să-şi oprească acţiunile hegemonice”, a adăugat el.

China populară consideră Taiwanul ca parte integrantă a teritoriului său, chiar dacă insula este condusă din 1949 de un regim rival. Taiwanul nu este recunoscut ca stat independent de ONU şi nu şi-a declarat niciodată independenţa.

Beijingul refuză să recunoască suveranitatea insulei şi interzice partenerilor săi – în numele “principiului unei singure Chine” – să aibă relaţii diplomatice cu Taipeiul.

Timp de decenii, guvernul Republicii Populare Chineze şi cel al insulei s-au implicat într-o competiţie diplomatică acerbă pentru a fi recunoscute de cât mai multe ţări.

Citește și : Trump ‘tună și fulgeră’ la adresa propriului ministru al justiției

Relaţiile Beijing-Taipei s-au deteriorat de la alegerea în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care refuză să recunoască “principiul unei singure Chine”. Ea provine dintr-un partid politic tradiţional pro-independenţă.

China a accentuat în ultimele luni presiunea economică, militară şi diplomatică asupra insulei.

El Salvador este al cincilea aliat pierdut de Taiwan în timpul preşedinţiei lui Tsai Ing-wen şi al treilea în acest an. După ce a fost abandonat în mai de Republica Dominicană şi Burkina Faso, Taiwanul este acum recunoscut doar de 17 ţări. Printre acestea: Vaticanul, o singură ţară africană (eSwatini – Fostă Swaziland) şi naţiuni din Pacific şi America Latină (Honduras, Guatemala sau Paraguay).

Statele Unite recunosc numai China populară. Dar neoficial, ele rămân cel mai important sprijin pentru Taiwan. Washingtonul este principalul furnizor de arme al insulei.

Relaţiile dintre Washington şi Taipei s-au intensificat şi mai mult în ultimele luni, spre disperarea Beijingului.

China a protestat puternic săptămâna trecută după ce dna Tsai a ţinut un discurs la Los Angeles în timpul unei escale în Statele Unite în drum spre America Latină.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova

Bruxelles-ul şi Varşovia sunt îngrijorate de vizita lui Orban la Moscova Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu...

METEO// Vreme stabilă și fără schimbări majore

METEO// Vreme stabilă și fără schimbări majore Pentru ziua de astăzi, vremea în mare măsură nu reprezintă schimbări majore, anunță meteorologii. Precipitații nu se prevăd. Vântul...

Biden acordă vineri un interviu de mare risc

Biden acordă vineri un interviu de mare risc Dacă reuşeşte, nu va fi salvat, dar dacă ratează, candidatura lui pentru al doilea mandat va atârna...

VIDEO – Laburiştii au obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative şi sunt gata să înceapă ”schimbarea” în Regatul Unit

Laburiştii au obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative şi sunt gata să înceapă ''schimbarea'' în Regatul Unit Laburiştii vor reveni la putere în Regatul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.