X

Relațiile tensionate dintre Serbia și Kosovo ar putea avea impact și în regiunea Balcanilor

Relațiile tensionate dintre Serbia și Kosovo ar putea avea impact și în regiunea Balcanilor

Relațiile dintre Serbia și Kosovo constituie o sursă de tensiune, care ar putea avea impact în întreaga regiune a Balcanilor. Disensiuni tacite există și în relațiile cu alte state precum Bosnia și Herțegovina, iar reanimarea conflictului în Kosovo ar putea genera un efect de domino în celelalte state. Deocamdată, sub auspiciile Uniunii Europene se menține un dialog care a venit cu soluții constructive. Opinia aparține expertului în politică externă, Grigore Guzun, și a fost exprimată în cadrul ediției de știri de la Moldova 1.

Citește și

Grigore Guzun, s-a referit și la alegerile din Serbia în contextul disensiunilor din regiunea Balcanilor

,,Paradoxul este că, deși alegerile au loc în contextul tragic al evenimentelor din mai, pe fundalul crizei economice, aceste alegeri au fost insistate de opoziția parlamentară. Uitați-vă cu partidul condus de Vucic a obținut de unul singur de data aceasta o majoritate parlamentară considerabilă. Aproximativ 130 de deputați din 250, în comparație cu 109, cât au în prezent. Iar această majoritate îi permite să formeze cabinetul de miniștri, fără a depinde de alte partide.

Chiar dacă opoziția vorbește despre fraudarea alegerilor, rezultatul scrutinului, cel mai probabil, va fi validat. Schimbările pe care le aduce acest scrutin nu corespund așteptărilor sârbilor, nu corespund așteptărilor nici ale partenerilor europeni de dezvoltare. Deoarece președintele Vucici cu aceste rezultate își mărește doar influența atât în Serbia, cât și în întreaga regiune. Cunoaștem că Serbia este totuși un actor important în Balcani.

Tags: alegeriKosovoserbia
Categorii: ExterneȘtirile zilei