Reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin Marea Neagră, o opţiune plină de provocări (Washington)

Publicat:

Responsabila pentru Europa în Departamentul de Stat al SUA, Karen Donfried, a descris miercuri drept o ”opţiune atractivă” deschiderea unui coridor în Marea Neagră pentru exportul cerealelor ucrainene, deşi a avertizat totodată că aceasta este în acelaşi timp o opţiune ”plină de provocări”, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Declaraţia sa, făcută în faţa presei, survine după ce Rusia a evocat posibilitatea ridicării blocadei pe care a impus-o porturilor din Ucraina după agresiunea militară asupra acesteia din urmă.


Citește și : Viaţa după pandemie: Beijingul îşi redeschide restaurantele

În urma unei întrevederi avute la Ankara cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este dispusă să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Kievul acceptă să şi le demineze pentru a permite reluarea navigaţiei comerciale. Oficiali ucraineni au declarat însă că ţara lor nu va accepta să-şi demineze zona de coastă, pentru a nu deveni vulnerabilă în faţa unui eventual atac rusesc de pe mare.

Karen Donfried a remarcat avantajul pe care Marea Neagră l-ar oferi prin posibilitatea expedierii unor mari cantităţi de cereale, deşi există ”provocări multiple de securitate şi comerciale”, motiv pentru care Washingtonul încă examinează această variantă.

Ea a asigurat în acest timp că Statele Unite susţin eforturile Uniunii Europene de a asigura exportul unor cantităţi cât mai mari de cereale ucrainene pe cale terestră.

”Este o chestiune de o importanţă enormă şi suntem foarte focalizaţi asupra ei”, a menţionat Karen Donfried, insistând însă că deocamdată nu este clar care ar fi cea mai bună soluţie pentru exportul cerealelor ucrainene, a cărui diminuare de la începutul războiului declanşat de Rusia a perturbat aprovizionarea în alte părţi ale lumii şi a amplificat creşterile de preţuri.

Moscova a cerut să nu fie totuşi ”exagerată” importanţa exporturilor ucrainene de cereale. ”Am acordat multă atenţie problemei exporturilor cerealelor ucrainene, pe care colegii noştri occidentali şi ucrainenii încearcă să o prezinte ca pe o criză universală, în timp ce ponderea acestor cereale reprezintă mai puţin de 1% din producţia mondială de grâu şi de alte cereale”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Ofensiva rusă în Ucraina ”nu este cauza sau catalizatorul crizei alimentare” globale, a adăugat el la conferinţa de presă comună la Ankara cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

Lavrov a menţionat şi o ofertă a Turciei de a ajuta la deminarea apelor ucrainene sau la asigurarea unei treceri în siguranţă a navelor.

Cavusoglu a declarat la rândul său că Turcia privilegiază planul ONU care implică această organizaţie şi cele trei ţări (Rusia, Ucraina şi Turcia). Dar Kievul şi Moscova tot mai trebuie să ajungă la un acord, a remarcat ministrul turc.

Citește și : Totul pentru petrol! Casa Albă pare să şteargă cu buretele implicarea lui MbS în asasinarea lui Khashoggi

 

El a apreciat pe de altă parte “legitimă” cererea Rusiei de a fi ridicate sancţiunile aplicate exporturilor agricole ruseşti pentru a facilita în schimb exporturile ucrainene. Cavusoglu s-a referit la exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, care nu sunt vizate de sancţiunile occidentale la adresa Moscovei, dar care au fost de fapt împiedicate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare.

În replică, un purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a calificat promisiunile Moscovei drept ”vorbe goale”. ”Este nevoie de echipamente militare pentru a proteja linia de coastă şi de o misiune navală care să patruleze rutele de export în Marea Neagră”, a explicat acesta poziţia Kievului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Stoltenberg: Este ‘extrem de important’ ca SUA să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina

Stoltenberg: Este 'extrem de important' ca SUA să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina Este "extrem de important" ca SUA să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina în războiul...

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să...

Stoltenberg: Comandamentul NATO pentru sprijinirea Ucrainei va fi operaţional în septembrie

Stoltenberg: Comandamentul NATO pentru sprijinirea Ucrainei va fi operaţional în septembrie Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din...

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a sosit în Marea Britanie pentru summitul Comunității...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.