X

Remaniere guvernamentală în Siria: Nouă miniştri au fost schimbați

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a ordonat luni o remaniere guvernamentală schimbând nouă miniştri, a informat agenţia de stat SANA, preluată de Xinhua, potrivit Agerpres.

Cei nouă înlocuiţi în cadrul acestei remanieri sunt miniştrii resurselor de apă, comerţului interior, cel de interne, ai turismului, educaţiei, învăţământului superior, lucrărilor publice şi locuinţelor, comunicaţiilor şi industriei.

Citește și : Cinci ţări din UE cer Rusiei să restabilească libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci

Cea mai importantă este înlocuirea ministrului de interne Mohammad al-Shaar, care a ocupat acest post din aprilie 2011, în primele zile ale crizei din Siria.

Al-Shaar a fost ţinta unor tentative de asasinat în timpul războiului care durează de peste şapte ani în Siria.

El a supravieţuit la două atacuri în 2012, primul comis în sediul Securităţii naţionale siriene, iar celălalt în faţa Ministerului de Interne, ambele în capitala Damasc.

În urma acestei remanieri a cabinetului al-Shaar este înlocuit cu Muhammad Khalid Rahmun, şeful Direcţiei securităţii politice siriene.

Rahmun a fost plasat pe lista de sancţiuni a Trezoreriei SUA în 2017 pentru presupusa implicare în utilizarea armelor chimice în războiul civil sirian, notează Xinhua.

Între timp, Assad a ordonat constituirea Comisiei Naţionale de Reconciliere pentru a înlocui actualul Minister al Reconcilierii Naţionale.

Citește și : Parlamentul ucrainean aprobă decretul de instaurare a legii marțiale pentru 60 de zile

Ali Haidar, fost ministru al reconcilierii, a fost numit acum şef al reconcilierii naţionale, potrivit decretului lui Assad.

Ministerul Reconcilierii a fost însărcinat cu negocierea acordului de reconciliere cu militanţii şi cu cei care doresc să abandoneze insurgenţa în Siria.

SANA nu a menţionat motivele care au stat la baza remanierii.

Assad ordonă în mod frecvent remanieri ministeriale parţiale, ultima fiind efectuată în ianuarie.

Tags: bashar al assaddamascministriMohammad al-ShaarMuhammad Khalid Rahmunsiria
Categorii: Sinteze