X

Reprezentanţi din Belarus critică organizatorii concursului Eurovision pentru descalificarea acestei ţări pentru ediţia din 2021

Reprezentanţi din Belarus au formulat critici aspre la adresa organizatorilor concursului Eurovision, care au decis să descalifice această ţară pentru ediţia din 2021 a competiţiei, programată în luna mai, după ce Belarusul a eşuat pentru a doua oară în tentativa sa de a propune un cântec care să respecte dimensiunea non-politică a acestui show muzical, informează sâmbătă DPA, potrivit agerpres.  

“Decizia de a ne exclude a fost motivată politic”, a declarat directorul televiziunii publice din Belarus, Ivan Ejsmont, citat sâmbătă de agenţia de presă Belta.

Citește și : Carantină OBLIGATORIE la hotel pentru toţi cei care ajung în Irlanda din ‘ţările roşii’

European Broadcasting Union (EBU), instituţia care organizează concursul Eurovision, a fost “presată de politicieni şi de oameni care incită la ură pe reţelele de socializare”, a adăugat el.

EBU a anunţat vineri că ambele cântece propuse de grupul Galasy ZMesta “au încălcat regulamentele competiţiei care se asigură că acest concurs nu este manipulat sau discreditat”.

Reprezentanţii EBU afirmă că televiziunea de stat din Belarus a depăşit de acum data limită la care putea să transmită o propunere care să respecte regulamentul concursului şi că, din acest motiv, această ţară nu va mai putea să participe la ediţia din 2021 a competiţiei muzicale.

Primul cântec propus de trupa Galasy ZMesta, “Ja nauchu tebja” (“Te voi învăţa”), a fost respins în urma unor plângeri potrivit cărora versurile sale ironizau protestele în masă organizate împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care ocupă această funcţie din 1994.

Un nou cântec a fost propus de aceeaşi trupă după acele critici, însă şi cel de-al doilea single a fost respins de reprezentanţii EBU.

Membrii grupului Galasy Zmesta şi-au exprimat nemulţumirea în mod public şi au vorbit despre “o decizie absolut ruşinoasă”.

Citește și : O singură doză din vaccinul Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19

“Prieteni de la EBU, a fost o mare plăcere pentru noi să asistăm la această farsă. Ne vom continua activitatea”, au precizat membrii grupului într-o declaraţie publică, în care organizatorii concursului Eurovision au fost acuzaţi totodată de practicarea unei politici bazate pe dublul standard.

Ediţia din 2021 a concursului Eurovision va avea loc în oraşul olandez Rotterdam în perioada 18-22 mai.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusEBUEurovisionGalasy ZMesta
Categorii: Diaspora